Reacția Rusiei după ce NATO a acuzat Moscova că încalcă integritatea teritorială a Republicii Moldova

Autor: , in Actualitate / Politic / 4 decembrie, 2020, 13:49

Ministerul rus de Externe a reacționat după ce secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a acuzat Moscova că încalcă integritatea teritorială a Republicii Moldova. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, îl acuză pe Stoltenberg că este „prost informat” și îl îndeamnă să aibă grijă de membrii săi.

„Am crezut că NATO are surse sigure și de informații în ‘vecinătatea alianței’, după cum s-a exprimat Stoltenberg, și că aceste surse i-ar putea informa despre acordurile ruso-moldovene relevante în acest sens. „Staționarea contingentului militar rus, care face parte din forțele comune de menținere a păcii desfășurate acolo și asigură protecția depozitelor din satul Cobasna, se realizează legal. Timp de 28 de ani de prezență a operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru, aceasta și-a dovedit eficacitatea, asigurând în mod fiabil pacea și stabilitatea în regiune”, a declarat Maria Zaharova.

Potrivit acesteia, Rusia se angajează să îndeplinească cu strictețe, prin contingentul său militar, „mandatul și sarcinile operațiunii de menținere a păcii”

„L-aș sfătui pe secretarul general NATO să aibă grijă de membrii săi, în primul rând de Statele Unite și de prezența ilegală a acestora, de exemplu, în Siria”, a mai spus Zaharova.

Aliaţii din NATO susţin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bruxelles, conform site-ului oficial al Organizaţiei.

„Aş dori să-l felicit pe noul preşedinte ales (Maia Sandu). Republica Moldova este un partener al NATO. Aştept cu nerăbdare să o întâlnesc la un moment dat, pentru că apreciem, desigur, şi cooperarea cu Moldova ca partener al Alianţei noastre”, a afirmat Stoltenberg.

„Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în Transnistria”, a declarat şeful NATO.

„Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei”, a subliniat Stoltenberg.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X