Reacția UE la ultimele evenimente politice: „Prezintă riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare.”

Autor: , in Politic / 4 decembrie, 2020, 16:44

Uniunea Europeană (UE) a emis o declarație, după ce joi, 3 decembrie, Parlamentul R. Moldova a votat, în mare grabă, mai multe proiecte de legi controvesate și criticate dur de opoziție. În opinia blocul comunitar, legile au fost votate într-o manieră pripită și netransparentă. Totodată UE susține că votarea a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014”.

Declarația UE:

„În data de 3 decembrie, joi, Parlamentul Republicii Moldova a votat o serie de propuneri legislative, inclusiv cu privire la limitarea puterii prezidențiale, depuse într-o manieră pripită și netransparentă. Votarea a avut loc într-un mod care nu respectă procedurile parlamentare necesare. Mai mult, votarea a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare.

Aceste propuneri legislative au fost depuse la numai două săptămâni după ce poporul Republicii Moldova a ales un nou președinte. Alegerile au avut loc în așteptarea ca viitorul președinte să își poată exercita funcțiile conform Constituției în baza căreia a fost ales. Prin urmare, este esențial ca orice modificare cu privire la aceste funcții și puteri prezidențiale să respecte procedurile necesare, prevăzute legal, inclusiv în ce privește controlul democratic.

Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova, o țară asociată UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările poporului și principiile esențiale ale ambițiosului nostru Acord de Asociere UE – Republica Moldova. Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova”.

Amintim că ședința de joi, 3 decembrie, a Legislativului s-a petrecut cu multă tensiune, proteste, îmbrânceli și fluierături. Deputații PSRM – Pentru Moldova au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte controversate și activ contestate de opoziție, fără a fi examinate corespunzător de către parlamentari.

Printre acestea sunt proiectele bgetar-fiscale pentru anul 2021 și proiectul de transfer a SIS-ului de sub administrația Președinției în subordinea Parlamentului.

Ulterior, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plângău și Alexandr Slusari, în cadrul unui briefing de presă, au anunțat că proiectele votate astăzi de majoritatea parlamentară PSRM-Pentru Moldova vor fi contestate la Curtea Constituțională, iar președinta aleasă, Maia Sandu, a chemat oamenii, duminică, 6 decembrie, la un nou protest.

Vezi și: Duminică oamenii sunt așteptați la un nou protest la chemarea Maiei Sandu

Iar astăzi, 4 decembrie, Parlamentul s-a întrunit, în grabă, într-o nouă ședință. Fracțiunile PAS, Platforma DA, PD și Pro Moldova au anunțat că boicotează ședința plenară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X