România, despre proiectele aprobate ieri de PSRM-Șor: Scopul direct urmărit a fost limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale

Autor: , in Actualitate / Politic / 4 decembrie, 2020, 19:28

România condamnă evenimentele ce au avut loc în plenul Parlament, joi, 3 decembrie 2020, calificând acțiunile deputaților din PSRM și din Platforma Pentru Moldova, care include Partidul Șor, drept netransparente și contrar practicilor democratice, ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020.

România consideră că rapiditatea cu care au fost adoptate în Parlamentul de la Chișinău modificări de o amploare semnificativă și cu un impact major asupra funcționării instituțiilor statului, fără transparență decizională și consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din Republica Moldova.

„Modul în care au acționat aceste forțe politice este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, scopul direct urmărit a fost limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale, pe care candidatul susținut de PSRM a pierdut-o în mod categoric și democratic la alegerile prezidențiale.

Partea română urmărește cu deosebită atenție și îngrijorare evenimentele în curs din Republica Moldova și reitereaza susținerea pentru eforturile președintelui ales în vederea reinstaurării legalității în procesul de guvernare, în conformitate cu agenda validată prin votul acordat la 15 noiembrie 2020, de către cetățenii Republicii Moldova”, se menționează Ambasada României la Chișinău într-un comunicat de presă.

Partea română a făcut și un apel către toate partidele politice „să acționeze cu responsabilitate și să acorde prioritate stabilității și parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova”.

Amintim că ședința de joi, 3 decembrie, a Legislativului s-a petrecut cu multă tensiune, proteste, îmbrânceli și fluierături. Deputații PSRM – Pentru Moldova au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte controversate și activ contestate de opoziție, fără a fi examinate corespunzător de către parlamentari.

Printre acestea sunt proiectele bgetar-fiscale pentru anul 2021 și proiectul de transfer a SIS-ului de sub administrația Președinției în subordinea Parlamentului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X