(VIDEO) Prezența persoanelor în vârstă de peste 63 ani, interzisă la protestul de duminică. Precizările IGP

Autor: , in Actualitate / Social / 5 decembrie, 2020, 15:05 Etichete: , ,

Poliția va asigura ordinea publică, circulația rutieră, precum și va monitoriza regulile de prevenire a infectării cu virusul COVID-19 pe tot parcursul desfăşurării protestului din centrul capitalei, planificat pentru ziua de duminică, 6 decembrie, anunță reprezentanții Inspectoratului General de Poliţie (IGP).

În context, astăzi, 5 decembrie, în cadrul Inspectoratului General al Poliției s-a desfășurat o ședință operativă pe lângă ministrul Afacerilor Interne, cu participarea reprezentanților subdiviziunilor operaționale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

„Cetățenii sunt rugați să manifeste pașnic. Întrunirile se desfășoară doar în mod pașnic. Organizatorii au obligația să manifeste în locul stabilit. Participanții sunt obligați să respecte Legislația. Este interzisă întreținerea de arme. Portul măștilor sunt obligatorii. Poliția va sesiza organizatorii ca să întreprindă măsuri obligatorii. Unitățile de transport urmează să fie parte pe Pușkin, Columna, Bodoni, Mihai Eminescu”, a declarat șeful adjunct al IGP, Marin Maxian. 

Adjunctul de la IGP a atras atenția în special la situația epidemiologică critică și a atenționat că explozia de cazuri de COVID-19 se datorează iresponsabilității și lipsa de grijă la mai multe evenimentelor publice care au avut loc în ultima perioadă. 

Astfel, oficialul a subliniat că în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în sănătate publică până la data de 15 ianuarie 2021. Astfel, prezența în spațiul public a mai mult de trei persoane împreună și prezența persoanelor cu vârsta mai mare de 63 de ani, este interzisă. Portul măștilor și respectarea distanței fizice sunt obligatorii.

Maxian a mai menționat că nu se va accepta prezența în stare de ebrietate a participanților la evenimentul public sau cu deținerea unor obiecte interzise.

Pentru persoanele ce se deplasează din teritoriu către municipiul Chișinău, se solicită maximă vigilență în traficul rutier, asigurarea condițiilor tehnice conforme sezonului pentru unitățile de transport utilizate și neadmiterea aflării în stare de ebrietate la volan. 

Maxian s-a adresat și către organizatorii protestului, cărora le-a cerut să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru buna desfășurare a evenimentului și asigurarea respectării normelor legale privind întrunirile.

Urmăriți briefing-ul integral pe Cotidianul:

Amintim că președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a chemat cetățenii duminică la o „consultare publică” în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, cerându-le ajutorul pentru a opri o „tentativă de uzurpare a puterii” de către Parlament, după ce legislativul a votat pe bandă rulantă o serie de legi controversate.

Astăzi președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a anunțat că se alătură protestelor organizate de Maia Sandu și a îndemnat membrii și susținătorii partidului să iasă duminică pentru a apăra „securitatea națională a Republicii Moldova, valorile și parcursul european al țării”. Totodată, Filip a îndemnat persoanele care intenționează să se alăture acțiunii de protest, să respecte măsurile de protecție în contextul pandemiei.

Citește și: Usatîi o anunță pe Sandu că va participa la protestul de duminică: Acum pornesc din Germania

Protestele urmează după ce la ședința Parlamentului de joi, 3 decembrie, deputații au votat pe bandă rulantă, fără respectarea procedurilor parlamentare necesare, un șir de proiecte de lege ce ridică semne de întrebare, printre care proiectul legii bugetului de stat și politica fiscală pentru anul 2021, proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, dar și proiectul privind preluarea SIS-ului din subordinea președintelui.

În timp ce în clădirea Legislativului se desfășura ședința plenară, afară, în fața instituției a mai avut loc un protest, la îndemnul Maiei Sandu, unde cetățenii, dar și o parte din deputați, au protestat față de proiectele de lege ale coaliției neformale PSRM-ȘOR.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X