(VIDEO) Maia Sandu, apel către cetățeni: „Împreună trebuie să oprim această tentativă de uzurpare a puterii”

Autor: , in Actualitate / Politic / 5 decembrie, 2020, 11:35 Etichete: , ,

Președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, îi cheamă duminică pe cetățeni la o „consultare publică” în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, cerându-le ajutorul pentru a opri o „tentativă de uzurpare a puterii” de către Parlament, după ce legislativul a votat pe bandă rulantă o serie de legi controversate.

Maia Sandu a înregistrat un mesaj către cetățeni, iar discursul său a fost difuzat vineri seara de postul public de televiziune, Moldova 1. În mesajul său, Maia Sandu condamnă evenimentele care au avut loc în ultimele zile în Parlament și a precizat că duminică, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi organizată o întâlnire cu cetățenii.

„În aceste zile s-a construit o nouă majoritate parlamentară, PSRM-Șor, care nu are respect nici pentru lege, nici pentru oameni. Socialiștii au făcut această alianță pentru a adopta legi care să le permită să fure în continuare și să rămână nepedepsiți. Ieri (n.red. – joi) au votat la repezeală niște legi care nu sunt pentru oameni. Legea bugetului votată în 3 minute nu conține suficienți bani pentru medicină, agricultori, micii antreprenori. Legea cu privire la retragerea SIS din subordinea președintelui înseamnă un președinte cu mai puține împuterniciri. Ei vor să șteargă toate urmele, să-și ascundă dosarele”, a declarat Maia Sandu.

Președinta aleasă a declarat că a depus deja o contestație la Curtea Constituțională pentru anularea tuturor legilor votate la 3 decembrie în plenul Parlamentului, acțiuni calificate de Sandu drept „tentativă de uzurpare a puterii”. 

„Majoritatea PSRM-Șor vrea să păstreze acest parlament încă doi ani, un parlament în care unii deputați s-au vândut de trei ori deja. Am văzut deputați sechestrați cărora li se dă peste mână și li se spune cum să voteze. Ei vor să păstreze acest parlament pentru a-și proteja schemele și pentru a proteja hoții. Astăzi nu există 51 de deputați responsabili. Am depus contestație la Curtea Constituțională. Vom cere anularea tuturor legilor”, a declarat Maia Sandu. 

În continuare, președinta aleasă a anunțat că duminică, 6 decembrie, cetățenii sunt așteptați la o „consultare publică” în piața Marii Adunări Naționale.

„Împreună trebuie să oprim această tentativă de uzurpare a puterii. Duminică vom organiza o consultare cu cetățenii în Piața Marii Adunări Naționale. Duminică vom ieși să oprim tentativă de uzurpare a puterii”, a spus ea. 

Citește și: Usatîi o anunță pe Sandu că va participa la protestul de duminică: Acum pornesc din Germania

Președinta i-a îndemnat pe oameni să fie vigilenți, să poarte măști și să respecte distanța socială în timpul manifestației.

Amintim că la ședința Parlamentului de joi, 3 decembrie, deputații au votat pe bandă rulantă, fără respectarea procedurilor parlamentare necesare, un șir de proiecte de lege ce ridică semne de întrebare, printre care proiectul legii bugetului de stat și politica fiscală pentru anul 2021, proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, dar și proiectul privind preluarea SIS-ului din subordinea președintelui.

În timp ce în clădirea Legislativului se desfășura ședința plenară, afară, în fața instituției a avut loc un protest, la îndemnul Maiei Sandu, unde cetățenii, dar și o parte din deputați, au protestat față de proiectele de lege ale coaliției neformale PSRM-ȘOR.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X