(DOC) SIS denunță, într-o scrisoare către CSM, acțiuni de șantaj și intimidare din partea lui Platon asupra unor judecători

Autor: , in Actualitate / Justiție / Social / 7 decembrie, 2020, 19:34 Etichete: , , ,

Serviciul Informații și Securitate a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, printr-o scrisoare semnată de șeful Alexandr Esaulenco la data de 2 decembrie 2020, să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența lui Veaceslav Platon. Potrivit scrisorii, care a intrat în posesia Jurnal TV, SIS anunța CSM că recent acesta ar fi exercitat influențe asupra sistemului judecătoresc, cu scopul de a obține „soluții favorabile” privind companiile ale căror beneficiar efectiv este acesta.

SIS anunță în scrisoare, autenticitatea căreia nu a fost deocamdată confirmată, că a recepționat sesizări care denotă influențe asupra sistemului judecătoresc, eventual prin corupere și intimidare (șantaj), din partea cetățeanului Veaceslav Platon, pentru a determina adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor ale căror beneficiar efectiv este acesta”. 

„Informațiile semnalează faptul că acțiunile în cauză exprimă intenția persoanei menționate de a-și restabili prin orice metodă, mijloc și forță, inclusiv în afara cadrului legal, drepturile asupra activelor din Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Moldasig, Asito Direct și Alliance Insurance Group”, se spune în scrisoare.

Elemente de abuz și influență ar fi fost semnalate în acțiunile omului de afaceri, dar și în acțiunile avocaților săi și ale altor persoane de încredere, prin contactarea judecătorilor prin diverse instanțe de judecată, direct sau prin intermediari. 

Potrivit SIS, „sursele de informații semnalează că, recent, au fost exercitate influențe la nivelul Judecătoriei Chișinău, în sensul accederii unor persoane de încredere în completele de judecată, dar și în funcții de conducere, cu scopul de a obține „soluții favorabile” pentru Veaceslav Platon pe cauzele penale sau pe dosarele conexe”.

Mai mult, SIS denunță că judecătorii ar fi eventual influențați prin șantaj sau corupere, cu asigurarea că aceștia ar avea protecția necesară. „În mediul magistraților ar exista temerea aplicării de către Veaceslav Platon a unor metode violente, derivată din informațiile mediatizate în precedență, cu referire la trecutul/profilul infracțional și relațiile sale în mediul interlop”, se arată în scrisoare.

„Atrage atenția faptul că președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a numit în unul din completele care ar urma să examineze dosarele de referință magistratul Tatiana Bivol, judecător în sediul Buiucani, care este fiica unuia din avocații lui Platon – Oleg Lozan. Totodată, Tatiana Bivol este inclusă în completul de reexaminare a dosarului penal intentat în privința lui Platon”, se spune în scrisoarea SIS-ului adresată CSM.

Jurnal.md
Jurnal.md

În ultimele săptămâni, în jurul companiei de asigurări Moldasig a izbucnit un adevărat scandal. Comisia Națională a Pieței Financiare îl acuză pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon că ar încerca să preia controlul companiei. Platon, pe de altă parte, susține că nu face decât să-și obțină drepturile asupra pachetului de acțiuni care i-ar aparține în cadrul companiei.

Puțini însă își mai amintesc cum a ajuns Moldasig dintr-o companie profitabilă, controlată 100% de stat, într-una în care 80% din acțiuni au mers către un offshore cipriot în spatele căruia stătea o companie de asigurări rusă. Mai multe detalii, găsiți AICI.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X