(DOC) Victoria anunțată de Șor, pe pauză! Curtea Constituțională a suspendat Legea cu privire la Stadionul Republican

Autor: , in Actualitate / Social / 8 decembrie, 2020, 19:56

Magistrații Curții Constituționale (CC) au suspendat, marți, 8 decembrie, legea votată de deputații PSRM și platforma parlamentară „Pentru Moldova” prin care este specificat că Stadionul Republican din Chișinău, odată revenit în proprietatea statului, devine proprietate publică, pe care se interzice edificarea altor construcții decât cele de menire social-culturală și/sau sportivă.

Deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, au solicitat Curții să verifice constituționalitatea Legii nr. 217 pentru modificarea unor acte normative, adoptată pe data de 3 decembrie 2020 (proiectul nr. 478).

„Examinând sesizarea, Curtea consideră necesară suspendarea acțiunii Legii contestate, pentru a verifica, pe baza unor indicii rezonabile, existența unor acorduri bilaterale încheiate de Guvernul Republicii Moldova cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, în legătură cu transmiterea terenului pe care se găsește, actualmente, Stadionul Republican, în proprietatea Statelor Unite ale Americii, pentru construirea pe acesta a edificiului unei ambasade, potrivit Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018, abrogată prin Legea contestată”, se menționează în decizia CC.

Astfel, acțiunea legii a fost suspendată până la soluționarea în fond a cauzei.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Legea a generat mai multe critici, dar și o reacție acidă a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.

„Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”, au spus reprezentanții Ambasadei americane la Chișinău.

Până și premierul Ion Chicu s-a arătat suprins de votul deputaților socialiști și a celor din grupul Pentru Moldova, prin care s-a abrogat legea nr.151/2018, cu privire la transmiterea stadionului Republican cu titlu oneros Ambasadei Statelor Unite ale Americii. În opinia sa, această decizie a Legislativului este „o eroare, care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici”.

De menționat că președintele partidului „Șor”, Ilan Șor, a anunțat că intenționează să construiască pe locul stadionului Republican un „MoldovaLand și BasarabiaLand” – un „parc familial”.

După aprobarea proiectului, Șor a venit cu un mesaj în care spunea că „am obținut o victorie importantă”.

„Sunt convins că acest proiect va deveni o mândrie a Moldovei, iar noi îl vom realiza în cel mai scurt timp”, a menționat Ilan Șor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X