Foto: deschide.md

Președintele Igor Dodon ar fi trebuit să „acționeze in spiritul loialității față de constituție și în spiritul respectului pentru Curtea Constituțională și să nu promulge legea” prin care SIS-ul a trecut sub control parlamentar, suspendată de Înalta Curte, dar promulgată de președinte în Monitorul Oficial. Este opinia fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

În opinia lui Tănase, legea nu trebuia promulgată „până când toate dubiile de constituționalitate nu ar fi fost eventual eliminate”.

„Referitor la efectele promulgării. Legea fiind suspendată, promulgarea și publicare acesteia nu produce nici un efect juridic. Controlul a priori inițiat de deputatul Sergiu Litvinenco s-a transformat in mod automat in control a posteriori. Legea rămâne a fi suspendată în continuare, fără sa producă vreun efect juridic, până când Curtea Constituțională nu se va pronunța asupra constituționalității sau neconstituționalității acesteia”, a comentat Tănase.

Președintele în exercițiu Igor Dodon a semnat decretul de promulgare a Legii  privind Serviciul de Informații și Securitate, adoptate cu proteste și huiduieli în ședința din 3 decembrie a Legislativului. Șeful statului a semnat decretul în aceeași zi în care Curtea Constituțională a suspendat aceeași lege până la soluționarea în fond a cauzei. 

Legea contestată are ca efect excluderea competenței președintelui Republicii Moldova de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar.

Atât legea, cât și decretul prezidențial, au fost publicate în monitorul oficial.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here