Foto: mclub.md

Coproprietarul rețelei de benzinării Vento, Igor Borș, care acum doi ani fusese reținut, iar ulterior, timp de aproximativ un an s-a aflat în arest, a fost achitat. În plus, au fost ridicate sechestrele de pe toate bunurile mobile și imobile ale acestuia, dar și de pe conturile bancare ale persoanei juridice SRL Datario, care la fel a fost achitată.

Sentința a fost pronunțată miercuri, 9 decembrie, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, după ce Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirile aduse în anul 2018. Decizia de renunțare la învinuire a fost luată acum trei luni, după examinarea tuturor probelor existente în dosar.

Amintim că, pe 3 martie 2018, Procuratura Anticorupție, condusă la acea etapă de Viorel Morari, anunța despre reținerea omului de afaceri, care împreună cu alți șase presupuși complici au fost învinuiți de spălare de bani și evaziune fiscală.

Procurorul de caz Roman Statnîi a organizat atunci percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două până la unsprezece luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind co-proprietarul rețelei de benzinării, Igor Borș.

La baza urmăririi penale a acestuia a stat actul emis în urma unui control fiscal, anulat ulterior de instanța de judecată, efectuat la insistența Procuraturii Anticorupție la respectivul agent economic pentru perioada de până la venirea coproprietarului în afacere. Menționăm că, Igor Borș era doar coproprietar, împreună cu fratele său, neavând nici o funcție executivă și nerealizând în acest sens nici o activitate de administrare a acestei întreprinderi.

În prezent, acțiunile poliției și ale procurorilor anticorupție care au gestionat acest dosar constituie obiectul unei anchete penale, în curs de desfășurare, despre rezultatele căreia Procuratura anunță că va informa suplimentar.

Procuratura Generală a precizat că numele fraților Andrian și Igor Borș, coproprietari ai rețelei de benzinării Vento, se regăsește în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane. În luna iunie 2020, Procuratura Generală a informat publicul despre primul bilanț al evaluării acestor dosare, inclusiv despre clasarea cauzei penale în privința lui Andrian Borș, care a reușit să scape, la acea perioadă, de arest, fiind plecat peste hotare.

Amintim că, printr-o dispoziție emisă de procurorul general, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare pretins politice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here