Ultima oră! Ambasadorul Andrei Neguța, rechemat oficial din funcție în urma scandalului cu anabolizante

Autor: , in Actualitate / Politic / 9 decembrie, 2020, 14:31 Etichete: , ,

Guvernul a aprobat miercuri, 9 decembrie, solicitarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de rechemare din funcția de ambasador în Federația Rusă a lui Andrei Neguța, după ce acum câteva zile, un microbuz al ambasadei aflat în misiune a fost găsit burdușit cu 360 de kilograme de anabolizante la ieșirea din Republica Moldova.  

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a propus Guvernului rechemarea ambasadorului Andrei Neguța din funcția de Ambasador în Federația Rusă și prin cumul, în Republicile Kazahstan, Tadjikistan și Kîrgîzstan. 

Aureliu Ciocoi nu a motivat, însă, decizia de rechemare din funcție a MAEIE, în timp ce șeful Executivului, Ion Chicu, a menționat faptul că „acest lucru se întâmplă în urma actului rușinos care a avut loc acum câteva zile. Este clar că este responsabilitatea cel puțin indirectă a conducătorului misiunii și el trebuie să răspundă”.

Ion Chicu s-a adresat ministrului Ciocoi, căruia i-a sugerat să schimbe lucrurile în minister – „Verificați vă rog ce se întâmplă, pentru că noi degrabă o să devenim faima Europei la contrabandă prin intermediul diplomatilor moldoveni”.

De menționat că primul care a vorbit despre rechemarea ambasadorului Negruța a fost socialistul Grigore Novac.

Amintim că mai multe cutii cu anabolizante au fost depistate sâmbătă, 5 decembrie, în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu numere de înmatriculare arondate Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Șoferul a fost reținut.

Potrivit deputatului fracțiunii PAS, Lilian Carp, acest transport, timp de un an, a trecut vama de 17 ori: „Este certă implicarea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, dar și nemijlocit a Ambasadorului Andrei Neguța, care este acoperit de Igor Dodon”, a menționat Lilian Carp.

Luni, șoferul microbuzului a fost pus sub învinuire, anunță Procuratura Generală (PG).

Ulterior, MAEIE a confirmat că mașina corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, reținută pe 5 decembrie la postul vamal Palanca, în care au fost depistate cutii cu 360 de kilograme de anabolizante, se afla într-o misiune de serviciu.

Totodată, MAEIE a anunțat că a inițiat măsurile interne de anchetă cu solicitarea explicațiilor de rigoare din partea colaboratorilor misiunii diplomatice vizate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X