(VIDEO) Când ar putea avea loc alegerile parlamentare anticipate? Calculele lui Dodon: „Anul viitor va fi foarte dificil”

Autor: , in Actualitate / Politic / 9 decembrie, 2020, 13:31

Președintele în exericițiu, Igor Dodon, susține că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în cel mai bun caz în luna mai a anului 2021, dar scenariul realist e că scrutinul se va desfășura la toamnă. Declarațiile au fost făcute marți, 8 decembrie, în cadrul unei emisiuni de la N4.

Maia Sandu a spus că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în luna martie 2021. Nicio șansă să fie în luna martie, pentru că dumneaei poate iniția procesul doar după ce intră în funcție. Ce înseamnă inițierea procesului și cum se calculează data alegerilor parlamentare anticipate? Dacă o să calculăm minimum din momentul dizolvării, din momentul semnării decretului și când pot avea loc alegerile, cât timp trebuie să treacă până la acel moment? Vă spun: minim 60 de zile din momentul semnării decretului și cel mult 90 de zile”, a declarat Dodon, în cadrul unei emisiuni de la N4.

„Haideți să luăm termenul de 60 de zile, cu totuși că nu reușește Comisia Electorală Centrală (CEC) așa repede. Va trebui să dea minim 80 de zile, adică cumva între cele 60 și 90 de zile. Maia Sandu poate semna decretul doar în baza deciziei Curții Constituționale (CC). Avizul se dă în maximum 10 zile din momentul depunerii. Să admitem că CC va oferi aviz tare repede, de exemplu în 5 zile, deci, în total sunt 85 de zile. Pentru a avea temei să semnezi decretul trebuie să faci cel puțin 2 încercări timp de 45 de zile. 85+45=130 de zile. Deci, termenul minim începe de la prima încercare de a numi un nou prim-ministru”, a explicat președintele în exercițiu.

Igor Dodon susține că pentru acest exercițiu, Maia Sandu imediat ce va fi învestită în funcție, pe 24 sau 25 decembrie, va trebui să organizeze discuții cu fracțiunile parlamentare.

Pentru asta are nevoie de o zi. Eu am făcut în jumătate de zi. Apoi trebuie să fie ședința Parlamentului pe care o convoacă Biroul permanent, unde ei (n.r: opoziția) nu au majoritate. Premierul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a veni cu programul și componența Guvernului în Parlament. Să admitem că pe data de 25 decembrie Maia Sandu va face absolut toate aceste lucruri. Și stați că vine Anul Nou, încă trebuie să găsești deputații, dar hai să luăm 15 zile. Deci, prima încercare ar avea loc pe 10 ianuarie. Va fi nereușită, pentru că trebuie 51 de voturi și nu au de unde să le ia, deci se constată că e nereușită. Apoi începând cu 10 ianuarie trebuie numărate 130 de zile. Așa că, pe 9 mai sigur că nu vom avea alegeri că e sărbătoare mare, dar iată 16 mai. Între 16 mai și 16 iunie, iată când pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate”, a precizat Dodon.

Totuși, în opinia președintelui în exercițiu, alegerile parlamentare anticipate ar trebui organizate în perioada 15 mai – 15 octombrie sau noiembrie.

„Asta e și perioada când vor avea loc aceste alegeri. Din mai până în octombrie. Cred că aceasta este realitatea și o să vedeți că așa și va fi. Alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate în baza a două motive:

1.Parlamentul nu se va convoca timp de 3 luni. Dacă sesiunea se închide pe 25 decembrie, atunci până pe 25 martie nu trebuie să aibă loc ședințele Parlamentului, iar la începutul lunii aprilie Maia Sandu semnează decretul de dizolvare a Parlamentului. În acest caz, alegerile pot fi organizate în luna iulie.

2. Se înregistrează moțiune de cenzură și se va vota săptămâna viitoare sau peste încă vreo săptămână cu 51 de voturi, apoi se va declanșa procedura. Sau Guvernul își dă demisia”, a specificat președintele în exercițiu.

Dodon susține că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să fie organizate.

„Anul viitor va fi foarte dificil”, a conchis Igor Dodon.

Referitor la alegerile prezidențiale, menționăm că, joi, 10 decembrie 2020, la ora 10.00, Curtea Constituțională va desfășura ședința privind validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X