Analist: Igor Dodon vrea să închidă cât mai zgomotos ușa la Președinție și să o pună pe Maia Sandu într-o situație cât mai dezavantajoasă

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / 10 decembrie, 2020, 18:56

În ședința plenară din 11 noiembrie, deputații socialiști și cei ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova” au votat mai multe legi controversate care au fost criticate dur de opoziție și atacate la Curtea Constituțională, printre care și Legea cu privire la Stadionul Republican, dar și Legea prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut din subordinea Președinției în cea a Parlamentului, ambele fiind suspendate. În urma acestor scandaluri, analistul politic Gheorghe Cojocaru susține că „Igor Dodon vrea să închidă cât mai zgomotos ușa la Președinție, s-o pună pe Maia Sandu într-o situație cât mai dezavantajoasă”.

„Legea Stadionului Republican a fost imediat promulgată de președintele în exercițiu Igor Dodon, ca un ultim act de răzbunare împotriva ambasadei americane, pe care cel care a pierdut alegerile prezidențiale în fața Maiei Sandu ar pedepsi-o astfel pentru eșecul său la scrutinul din 15 noiembrie”, a comentat analistul Gheorghe Cojocaru.

Legea a generat mai multe critici, dar și o reacție acidă a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. De menționat că președintele Partidului „Șor”, Ilan Șor, a anunțat că intenționează să construiască pe locul Stadionului Republican un „MoldovaLand și BasarabiaLand” – un „parc familial”.

La o privire mai largă este evident că prin recentele inițiative legislative – și în privința Stadionului Republican, și în privința limbii ruse, și în ceea ce privește subordonarea SIS-ului – Igor Dodon vrea să închidă cât mai zgomotos ușa la Președinție, s-o pună pe Maia Sandu într-o situație cât mai dezavantajoasă și în plan intern, și în plan extern, pregătindu-și în acest mod armele pentru a ataca în viitoarele alegeri parlamentare anticipate. Situația în care s-a ajuns în cazul fostului Stadion Republican va trebui remediată prin anularea neamânată a abuzului comis de coaliția PSRM – „Șor” și onorarea promptă a acordului cu guvernul Statelor Unite ale Americii, dar și prin găsirea locului optim și resurselor necesare pentru construcția unei arene naționale moderne, conforme standardelor FIFA și care să poarte mai departe gloria sportivă a stadionului din strada Tighinei”, a declarat analistul politic Gheorghe Cojocaru în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Vezi și: Mesajul lui Igor Dodon, după ce CC a validat mandatul de președintă al Maiei Sandu

Citește și: Curtea Constituțională a validat mandatul de președintă al Maiei Sandu (VIDEO)

Amintim că CC a validat rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, joi, 10 decembrie. Ceremonia de învestitură în funcția de președintă va avea loc pe 24 decembrie 2020, la Palatul Republicii. Maia Sandu a precizat că din cauza pandemiei, evenimentul va fi unul restrâns.

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. CEC a declarat valabile 1.633.621 de voturi din totalul de 1,65 de milioane exprimate. Pentru Maia Sandu au votat 943.006 de alegători (57,72%), iar Igor Dodon a acumulat 690.615 de sufragii (42,28%). Diferențe dintre cei doi este de peste 250 de mii de voturi, cea mai mare din istoria unui scrutin prezidențial în țara noastră.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *