PSRM propune reducerea vârstei de pensionare. Expert: Inițiatorii acestui proiect nu doar că sunt populiști, dar mai sunt mega-iresponsabili

Autor: , in Actualitate / Economic / 10 decembrie, 2020, 15:49

După ce acum două zile Igor Dodon a spus că ultimul decret semnat în calitate de președinte va fi legea de micșorare a vârstei de pensionare, deja astăzi, 10 decembrie, deputații PSRM anunță că au înregistrat o inițiativă legislativă prin care propun revenirea la ieșirea la pensie pentru femei la 57 de ani, iar pentru bărbați – la 62 de ani. În cadrul unui briefing de presă, socialiștii nu au ezitat să-și critice foștii colegi de coaliție, menționând că „în 2016, guvernul Filip a aprobat în mare grabă legea așa numitei reforme a pensiilor”.

„Aș vrea să vă amintesc la sfârșitul anului 2016, Guvenrul lui Filip a aprobat legea așa numitei reforme a pensiilor. Ei așa au numit-o, însă, într-adevăr, a fost doar o banală modificare a vârstei de pensionare. Atunci proiectul a fost aprobat în grabă, fără a fi consultat cu experții și societatea civilă, atunci când sociologii spuneau să nu să se grăbească”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco.

Potrivit socialistului, proiectul de lege mai prevede modificarea perioadei stagiului de cotizare luat în calcul la stabilirea pensiei.

Inițiativa a fost criticată de opoziție. Deputatul PAS, Dan Perciun, a declarat că „Dodon încă în 2016 s-ar fi putut opune acestei reforme anulând decretul prin care Timofti a promulgat legea”.

„Pentru referință:

  • 16 decembrie 2016 – Parlamentul votează reforma sistemului de pensionare în a doua lectură
  • 22 decembrie 2016 – Timofti promulgă legea
  • 23 decembrie 2016 – Dodon intră în funcție
  • 30 decembrie 2016 – Legea este publicată în Monitorul Oficial

Dodon încă în 2016 a avut 7 zile la dispoziție să anuleze decretul lui Timofti și să înceapă lupta cu majoritatea parlamentară a lui Plahotniuc. Cel puțin ar fi putut să încerce, urmând Curtea să se expună dacă un decret de promulgare a unei legi poate fi anulat până la publicarea în Monitorul Oficial. Însă Dodon evident nu putea lupta cu cei care l-au făcut Președinte”, a scris parlamentarul pe Facebook.

O altă critică vine din partea economistului superior din cadrul Expert-Grup, Stas Madan, menționând că inițiativa este populistă.

„Inițativa socialiștilor de acum de revenire la vârsta de pensionare de 57 și 62 de ani ar însemna la modul practic falimentul sistemului public de pensii Dacă s-ar implementa această prevedere, toți pensionarii ar trebui să uite de creșteri de pensii pentru mulți ani înainte, iar companiile ar trebui să se aștepte la majorarea semnificativă a contribuțiilor de asigurări sociale. Inițiatorii acestui proiect nu doar că sunt populiști, dar mai sunt mega-iresponsabili gata să mineze cu bombe toată țara după ce ei pleacă de la țâța puterii. Mai ales acum când presiunea socială a majorării vârstei de pensionare a fost deja trecută, iar aceasta a permis valorizarea / majorarea pensiilor pentru mulți pensionari, chiar dacă nivelul pensiilor rămâne în continuare unul extrem de mic”, a precizat expertul.

Stas Madan/facebook

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea Guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X