Peste 20 de tone prune moldovenești, nimicite în Federația Rusă, în urma unei notificări emise de Rosselkhoznadzor

Autor: , in Actualitate / Economic / Externe / 11 decembrie, 2020, 18:39 Etichete: ,

Un lot de peste 20 de tone de prune proaspete moldovenești au fost distruse în Rusia de către Rosselkhoznadzor. Potrivit unui comunicat al agenției ruse, în timpul controlului fitosanitar al fructelor, s-a depistat prezența moliei estice – un dăunător periculos care afectează fructele și lăstarii la aproape tuturor culturilor fructifere.

„Încărcătura de 20,15 tone de fructe provenite din Republica Moldova a sosit în Rusia la sfârșitul lunii noiembrie 2020, fiind stocată la depozitul de control al direcției Rosselkhoznadzor pentru regiunile orașului Moscova, Moscova și Tula. În timpul inspectării, a fost identificat un obiect de carantină pentru Federația Rusă – molia estică (Grapholita molesta Busck), fapt confirmat și de o examinare în laborator”, se arată în comunicatul agenției. 

Ulterior, administrația Rosselkhoznadzor a emis o notificare proprietarului mărfii cu privire la luarea de măsuri în legătură cu produsele contaminate, iar ultimul a luat decizia de a-l distruge.

În conformitate cu legislația fitosanitară a Federației Ruse, produsele reglementate infectate au fost distruse sub controlul biroului Rosselkhoznadzor.

Molia estică (Grapholita molesta Busck) este un dăunător periculos care dăunează fructelor și lăstarilor aproape tuturor culturilor fructifere.

Dăunătorul se răspândește împreună cu plantele și recipientele alimentare, molia adultă este capabilă să zboare. 

Molia este periculoasă prin rata ridicată de reproducere, polifagia și absența entomofagilor care poate să regleze populaţia lor. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X