(VIDEO) PAS a propus patru amendamente la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021. Ce prevăd acestea

Autor: , in Actualitate / Economic / 11 decembrie, 2020, 12:22 Etichete: , , , , ,

Membrii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian și Natalia Gavrilița susțin că politica bugetar-fiscală şi bugetul pentru anul 2021 propuse de Guvern sunt absolut rupte de realitățile oamenilor și nepotrivite în perioada de criză și anunță că vor înainta în Parlament patru amendamente, printre care eliminarea temporară pe timp de criză a plății impozitelor și reducerea TVA la tranzacțiile electronice. 

„Sondajele întreprinderilor în special a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), ne arată ca peste 30% din antreprenori se asteapta să falimenteze în primăvara anului 2021, atunci când vor prezenta rapoartele financiare anuale. Intrăm în anul 2021 cu o mostenire foarte grea. O parte din locurile de muncă și activitatea economică pierdută nu vor mai putea fi recuperate și dacă nu acționăm rapid și ferm acum, situația risca să se înrăutățească și mai mult și riscăm să ajungem, din nou, la situația dificilă a anilor 90”, a declarat fosta ministră a Finanțelor din Guvernul, Natalia Gavrilița, într-un briefing de presă.

În opinia sa, Guvernul a venit cu o politică bugetar-fiscală „absolut ruptă de realitățile oamenilor și nepotrivita în perioada de criză” – „Am vorbit deja despre cât de nepotrivită este creșterea unor impozite în agricultură pe timp de criză, eliminarea scutirilor personale în familii exact atunci când oamenii rămân fără locuri de muncă sau plafonarea impozitelor locale sau limitarea autonomiei locale, dar și despre schemele din care continuă să se îmbogățească grupuri de oameni”, a mai spus Gavrilița.

Deputatul Radu Marian a prezentat cele patru amendamente propuse de PAS le propune în cadrul politicii bugetar fiscale:

– Aplicarea cotei zero la impozitul pe venit reinvestit pentru întreprinderile micro. „De această măsură vor beneficia 50 de mii de companii, iar costurile pentru bugetul de stat sunt de aproximativ 15-20 de milioane de lei”, spune deputatul PAS.

– Eliminarea penalităților la întârziere la plata impozitelor pe perioada de criză, 2020-2021.

– Majorarea programului de garantare a creditului până la 2 miliarde de lei.

– Instituire cotei de 12% TVA pentru tranzacțiile pentru comerțul electronic.

Proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale a Republicii Moldova a fost votat la data de 3 decembrie, în lectură finală. Pentru document au votat 60 de deputați. Noua politică în domeniu presupune și impozitarea în Republica Moldova a serviciilor prestate de către giganții cyber.

Astfel, din 1 aprilie 2020 companii internaționale ca Google și Facebook ar urma să achite taxa TVA în R. Moldova, iar din 1 ianurie trebuie să se înregistreze ca plătitori de taxe la Serviciul Fiscal de Stat. Nu este clar, deocamdată, cum va afecta această modificare tarifele acestor servicii pentru consumatorii moldoveni. Unii reprezentanți ai opoziției spun că anume cetățenii vor suporta costurile majorate ale serviciilor companiilor străine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X