(DOC) PDM a propus un amendament la Legea bugetului de stat care să modifice formula de finanțare a instituțiilor de învățământ
Deputata Partidului Democrat din Moldova (PDM), Monica Babuc, a propus un amendament la Legea bugetului de stat pentru 2021, care vine să modifice formula de finanțare a instituțiilor de învățământ.
„Noi întotdeauna am considerat că şcolile mici din satele noastre au dreptul la viaţă, căci dacă se închide şcoala din sat, mor şi satele noastre. Este absolut necesar să identificăm o soluţie şi să modificăm formula de finanţare, astfel încât aceasta să corespundă necesităţilor şcolii şi oamenilor”, a menţionat Monica Babuc.
Potrivit actului, scopul amendamentului este de a oferi suportul bugetar necesar pentru a acoperi parţial deficitul bugetar cu care se confruntă instituţiile de educaţie din sate.
Se propune majorarea cu 200 mii de lei a normativului valoric B (cheltuielile fixe pentru o instituţie) din Anexa nr. 1, Secţiunea 1, pct. 5 a Hotărârii Guvernului nr. 868 din 08.10.2014 privind finanţarea în bază de cost standard per elev a instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general din subordinea autorităţilor publice locale de nivelul al doilea, pentru fiecare instituţie de învăţământ primar şi secundar general de până la 200 elevi, ceea ce va determina, în anul 2021, cheltuieli în sumă de 144,6 mln lei.
Amintim că la 3 decembrie, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost votat, în prima lectură, de deputații PSRM și platforma parlamentară „Pentru Moldova” din care fac parte și deputații din Partidul Șor.
Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat vor constitui 41,415 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde lei (11,3%) față de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020. Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi.
Cheltuielile bugetului de stat reprezintă, conform proiectului, 55,399 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 2,2 miliarde de lei (4,1%) față de bugetul de stat aprobat în 2020. Cheltuielile bugetului de stat sunt determinate de obiectivele Politicii bugetare pe termen mediu.
Deficitul bugetar se estimează la 13,984 miliarde de lei. Sursele de finanțare a deficitului vor constitui atât cele interne (procurarea cotei părți în capitalul social, mijloace din vânzarea proprietății publice de stat și a activelor băncilor aflate în procedură de lichidare, emisiuni și răscumpărarea valorilor mobiliare de stat, etc.), cât și surse externe.
Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost elaborat de Guvern ținând cont de impactul pandemiei COVID-19 și al calamităților naturale din anul 2020 asupra economiei naționale și populației.
Proiectul urmează a fi votat în cea de-a doua lectură.
Comentarii