România: Prima rundă de negocieri pentru un nou Guvern, eșuată

Autor: , in Actualitate / Externe / 12 decembrie, 2020, 18:35

Discuțiile între echipele de negociere ale PNL, USR PLUS și UDMR reunite sâmbătă, 12 decembrie, la Vila Lac pentru a împărți funcțiile în Guvern și la vârful Parlamentului, sunt blocate din cauza că cei de la USR PLUS pun o condiție fără de care ei nu acceptă să se meargă mai departe: să primească funcția de prim-ministru, sau dacă nu, pe cea de președinte al Camerei Deputaților, pentru Dan Barna, susțin surse politice, transmite Digi24.ro

Cele trei formațiuni au anunțat într-un comunicat comun că discuțiile vor fi reluate mâine.

Potrivit comunicatului, la discuțiile de astăzifiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției”.

În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole. Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității”, se mai arată în comunicatul semnat de Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

Documentul mai spune că liderii celor trei formațiuni și-au afirmat voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României”.

Cei de la USR PLUS cer ca dacă PNL va avea funcția de premier, ei să o primească obligatoriu pe cea de președinte la Camera Deputaților. Sau, ca variantă, dacă PNL vrea neapărat funcția de președinte la Camera Deputaților, să cedeze la USR PLUS funcția de prim-ministru.

Pentru funcția de premier, USR PLUS îl propune pe Dacian Cioloș, iar pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, pe Dan Barna.

Funcția de șef la Cameră fusese deja revendicată de PNL pentru președintele partidului, Ludovic Orban.

„De patru ore discutăm numai despre asta”, au declarat pentru Digi24.ro surse participante la negocierile de la Vila Lac.

De partea cealaltă, cei de la USR PLUS susțin că nu este corect ca PNL să își rezerve înainte de negocieri ambele funcții.

„Nu poți să vii să zici vrem asta și asta la începutul negocierilor. Că atunci nu mai sunt negocieri. Dacă ei iau premierul, noi vrem Camera. E atât de simplu”, au explicat lideri ai USR PLUS pentru Digi24.ro.

PNL este reprezentat la negocierile pentru împărțirea funcțiilor de Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

USR PLUS și-a trimis la negocieri o echipă formată din cei mai vocali contestatari ai liberalilor: Dragoș Tudorache, Vlad Vociulescu, Dominic Fritz, Dan Barna, Ionuț Moșteanu.

Cearta între cele două partide se desfășoară în prezența liderilor UDMR, care, prin vocea lui Kelemen Hunor, a cerut de dimineață, înainte de începerea negocierilor, „bună credință”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X