Slusari: „Nu va fi semnat niciun acord cu FMI. Există un risc serios că salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri”

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 13 decembrie, 2020, 18:42

Republica Moldova nu va semna niciun acord cu Fondul Monetar Internațional și nu va primi un suport financiar de aproape 4,4 miliarde de lei. Declarația îi aparține vicepreședintelui Platformei DA, Alexandru Slusari, care susține că există riscul ca salariile și pensiile pentru decembrie și ianuarie să fie achitate cu rețineri. Mai mult, potrivit lui Slusari, alte cheltuieli bugetare nu vor fi posibile în perioada următoare.

„Guvernul a preconizat inițial că anul curent Moldova va primi prima tranșă de la FMI și următoarea tranșă de la UE, condiționată de existența programului cu Fondul Monetar Internațional. Valoarea sumară a suportului financiar respectiv ar fi constituit aproximativ 4,4 mlrd. lei. Deja este evident că acești bani nu vor ajunge în anul curent la noi în țară, înrucât nu va fi semnat niciun acord cu FMI. Din informația de la Ministerul Finanțelor am realizat că în lipsa acestui sprijin, soldul la 31.12.2020 pe conturile trezoriale va fi estimate la maxim circa 2 mlrd. lei. Trebuie de remarcat că lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor este nevoie de, aproximativ, 3,5 mlrd. lei. Luna ianuarie, tradițional, este cea mai problematică pentru MF sub aspectul acumulării veniturilor. În acest context există un risc serios că salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

De asemenea, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a venit cu recomandări pentru Guvernul Chicu în privința cheltuielilor bugetare.

„Deja este evident că guvernul Dodon nu este capabil să acceseze fonduri externe, iar în contextul alegerilor anticipate există o probabilitate sporită că următorul executiv plenipotențiar va fi instituit în Moldova nu mai devreme de luna iunie, programele cu donatorii apărând, în cel mai bun caz, în toamna anului 2021.

Prin urmare, reiterez îndemnul nostru ca guvernul Chicu să revizuiască mai multe cheltuieli bugetare, renunțând la majorări substanțiale de finanțare a instituțiilor de forță, proiectul criminal Arena Națională, construirea și reparația unor ambasade și judecătorii, procurarea automobilelor pentru instituțiile bugetare etc. Totodată, se impune micșorarea cheltuielilor pentru drumuri, întrucât deseori avem semnale că la acest capitol se recurge doar cârpiri și spălări de bani cu otcaturi. Iar banii, parțial disponibilizați, propunem să fie realocați pentru sprijinul pensionarilor, agricultorilor, autorităților publice locale și al programelor pentru Diaspora”, a precizat Slusari.

Site-ul nostru l-a contactat pe consilierul premierului, Boris Harea, pentru a oferi o reacție în acest caz, dar ultimul nu a răspuns deocamdată solicitării.

La începutul acestei săptămâni, premierul, Ion Chicu, a declarat că Republica Moldova s-ar putea confrunta cu probleme economice grave din 2021, dacă nu va fi adoptată cât mai curând legea bugetului pentru anul viitor.

„Votarea bugetului, aceasta este sarcina principală a politicienilor și Guvernului. Sper foarte mult să fie lăsată politica deoparte și ne concentrăm pe aceste proiecte importante. Altfel, țara începând cu luna februarie va avea mari deficiente la achitarea salariilor și pensiilor”, a declarat prim-ministrul în cadrul unui briefing de presă, susținut în data de 7 decembrie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X