UE și Regatul Unit au agreat continuarea discuțiilor pentru un acord post-Brexit. La 31 decembrie expiră perioada de tranziție

Autor: , in Externe / 13 decembrie, 2020, 16:05

Negocierile asupra unui acord post-Brexit vor continua, au anunţat duminică, într-un comunicat comun, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson, potrivit Agerpres. Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene.

„Credem că este responsabil în acest stadiu să mergem mai departe”, subliniază cei doi în comunicat, în urma discuţiei telefonice avute duminică, în condiţiile în care un „no deal” ar avea consecinţe economice grave.

Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În cazul absenţei unui asemenea acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, atunci companiile din Regatul Unit şi UE vor avea de suferit şi viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Consecinţele negative s-ar resimţi şi asupra pieţelor financiare şi ar provoca haos în lanţurile comerciale deja afectate de costul economic al pandemiei de COVID-19.

De partea sa, Uniunea Europeană doreşte ca Regatul Unit să rămână legat de forţa de muncă a blocului comunitar, de standardele sociale şi de mediu, ca şi de regulile privind ajutorul de stat.

Continuarea negocierilor, privită cu ochi buni

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat duminică decizia celor două părți de a continua negocierile pentru a se putea ajunge la un acord asupra relaţiilor comerciale post-Brexit.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru ca un acord să fie posibil. Trebuie să susţinem un bun acord”, a declarat Charles Michel, care prezidează summiturile UE, pentru France Inter Radio.

La rândul său, cancelarul federal german Angela Merkel a declarat că ar trebui să se facă orice pentru a se ajunge la un acord asupra relaţiilor comerciale între UE şi Regatul Unit. „Orice oportunitate de a se ajunge la un acord este foarte binevenită”, a spus Angela Merkel în timpul unei conferinţe de presă la Berlin.

Acord sau fără acord pentru Brexit?

În contextul anunțului privind continuarea negocierilor dificile, încă rămâne întrebarea: „deal” sau „no deal”? Prin urmare, continuă incertitudinea. Tendința de sâmbătă seara părea, însă negativă.

„În situaţia actuală, oferta UE rămâne inacceptabilă”, a estimat o sursă guvernamentală britanică, în timp ce negocierile continuau la Bruxelles: „Orice acord trebuie să fie echitabil şi să respecte poziţia fundamentală conform căreia Regatul Unit va fi o naţiune suverană în trei săptămâni”.

Semn al unei escaladări a tensiunilor, Ministerul Apărării al Regatului Unit a anunțat cu o zi înainte de această nouă dată-limită, că nave ale Royal Navy sunt gata să apere zonele naţionale de pescuit unde ar putea surveni tensiuni în cazul absenţei unui acord.

Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit şi UE nu reuşesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit. În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil „no deal”, industria britanică a pescuitului l-a atenţionat pe premierul Boris Johnson să-şi respecte promisiunea principală care a motivat ieşirea din UE, aceea că Regatul Unit „va prelua înapoi controlul”. Reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de ţările UE interesate.

Principalele puncte de divergenţă care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit sunt regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.

În perspectiva absenţei unui acord, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenţei unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X