A decedat un angajat al Parlamentului: Aproape cinci decenii din viață a dedicat artei traducerii și comunicării interculturale

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 15 decembrie, 2020, 16:35

La vârsta de 69 de ani, un angajat al Seretariatului Parlamentului a decedat luni, 14 decembrie. Este vorba despre Valentin Reabțov. În nota informativă a Legislativului se menționează că „aproape cinci decenii din viață a dedicat artei traducerii și comunicării interculturale”.

„Un profesionist desăvârșit, familist dedicat, om de inteligență și cumsecădenie rară. Măiestria și eleganța cu care a stăpânit resursele limbilor au relevat vocația sa inedită”, se menționează în necrolog.

Din 1973 până în 1990, a activat în cadrul întreprinderii de stat ”INTURIST”, ocupând diferite funcții: ghid-translator, Șef Direcție turism extern, Șef Direcție al Consiliului republican pentru turism și excursii.

În perioada anilor 1973-1983, lucrând în calitate de ghid-translator, a însoţit turişti din SUA, Canada, Franţa, Polonia, Grecia, România prin toate fostele republici sovietice.

De asemenea, în calitate de traducător de limbă engleză în perioada anilor 1977-1990 a însoțit turiștii sovietici în 20 de state din Europa, Asia şi Africa.

A activat în cadrul Secretariatului Parlamentului din anul 1990. Pe parcursul celor 30 de ani de activitate în Parlament a efectuat translarea tuturor lucrărilor plenului Parlamentului și traducerea textelor unui număr impunător de acte legislative și a altor materiale ale Parlamentului cu un grad înalt de dificultate și complexitate.

În ultimii ani, a activat în calitate de consultant principal în Direcția pentru lucrările plenului Parlamentului a Direcției generale documentare parlamentară a Secretariatului Parlamentului, fiind apreciat pentru responsabilitatea înaltă, pregătirea profesională, integritatea distinsă, loialitatea și dedicația față de instituție.

În necrolog se mai precizează: „Omul din cabina de traducere” a fost martor al semnării Declarației de independență în Parlament, precum și al tuturor transformărilor democratice prin care a trecut instituția legislativă și țara în ansamblu.

„Pentru atitudinea conștiincioasă față de serviciul său, integritate profesională și personală, i-a fost conferită Diploma Parlamentului Republicii Moldova, gradul I. În anul 2012, pentru muncă prodigioasă în cadrul autorităţilor publice, contribuţie la sporirea eficienţei activităţii acestora şi înalt profesionalism, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Valentin Reabțov a fost decorat cu medalia ”Meritul Civic”.

A împărtășit cu generozitate din tezaurul cunoștințelor și înțelepciunii sale, fapt pentru care îi vom fi recunoscători mereu.

În aceste clipe de grea încercare şi suferinţă, Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova este alături de rudele și prietenii colegului nostru. Adresăm sincere condoleanţe întregii familii, în speranţa că vor reuşi să treacă peste aceste momente de cumpănă, păstrând vie memoria celui care a fost Valentin Reabțov”, se arată în necrolog.

Valentin Reabțov s-a născut la data de 30 mai 1951.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X