Criticat de experți, proiectul prin care se propune reducerea vârstei de pensionare, susținut de comisia parlamentară de resort

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 15 decembrie, 2020, 15:39

Deși inițiativa socialiștilor a fost dur criticată de experți și opoziție, Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, în ședința de astăzi, 15 decembrie, raportul asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, pentru ambele lecturi.  

Proiectul propune stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbati. Proiectul mai prevede că pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.

Pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează cu de la 5 ani până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

Un proiect care, de asemenea, urmărește scopul readucerii vârstei standard de pensionare de 57 și 62 de ani a fost înaintat de un grup de deputați ai fracțiunii Partidului Șor.

Autorii argumentează că majorarea progresivă din 2017 a vârstei standard de pensionare până la 63 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei nu a ținut cont de speranța de viață în Republica Moldova, dar și de speranța de viață sănătoasă din tară.

Cele două proiecte urmează a fi aprobate de Parlament, prin comasare.

Amintim că inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare PSRM ce a fost criticată de experți și opoziție.

Vezi și: PSRM propune reducerea vârstei de pensionare. Expert: Inițiatorii acestui proiect nu doar că sunt populiști, dar mai sunt mega-iresponsabili

Economistul superior din cadrul Expert-Grup, Stas Madan, a menționat că inițiativa este populistă și că revenirea la vârsta de pensionare de 57 și 62 de ani ar însemna la modul practic falimentul sistemului public de pensii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X