(DOC) CSJ trimite la rejudecare cauza în care Maia Sandu trebuie să dezmintă afirmația „Dodon e un hoț”

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 15 decembrie, 2020, 12:24 Etichete: ,

Deși la data de 9 decembrie, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au decis respingerea recursului depus de Igor Dodon prin care a cerut ca contracandidata sa în cursa prezidențială din 2020, Maia Sandu, să dezmintă unele afirmații făcute în cadrul unui briefing de presă, printr-o altă decizie emisă de același complet de judecători – Tamara Chişca-Doneva, Maria Ghervas și Victor Burduh, cauza a fost restituită spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.

Vezi și: Decizie irevocabilă. Maia Sandu nu trebuie să dezmintă informațiile, după ce a spus că „Dodon e un hoț”

În fond, după ce Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă acțiunea, învocând ilegalitatea acestei încheieri, la data de 10 decembrie, Igor Dodon prin intermediul reprezentantului cu drept de vot consultativ Nicolae Fomov, a contestat-o cu recurs, solicitând admiterea recursului, anularea integrală a încheierii recurate cu adoptarea unei noi încheieri, prin care cererea de chemare în judecată să fie declarată admisibilă, iar cauza remisă la rejudecare în aceeași instanță, în același complet, pentru examinarea cauzei în fond.

În susţinerea recursului s-a invocat dezacordul cu încheierea contestată, considerând-o ilegală şi neîntemeiată pe motiv că a fost emisă cu încălcarea normelor de drept procedural, or, prima instanță urma să ţină cont de normele de drept naţionale, cât şi de practica CEDO în vederea neîngrădirii dreptului privind accesul liber la justiţie. La fel, a invocat că instanța de fond nu a aplicat legea care trebuia să fie aplicată și a interpretat în mod eronat legea.

„Astfel, instanţa arbitrar a concluzionat că, odată ce Comisia Electorală Centrală nu mai poate examina contestaţii, reclamantul nu îşi poate revendica un drept prin activitatea administrativă, or, în opinia instanţei, această activitate nu mai poate avea loc, concluzie vădit eronată, motiv din care încheierea recurată urmează a fi anulată. Or, restricția impusă accesului la o instanţă de judecată de către Curtea de Apel Chișinău, în speță nu va fi compatibilă cu articolul 6 § 1, deoarece recurentul a respectat condițiile de admisibilitate a acțiunii în contencios administrativ, demonstrând inclusiv și pretinsul drept vătămat, pe când motivarea Curții de Apel Chișinău nu reprezintă altceva decât invocarea formală a unui temei de inadmisibilitate a acţiunii, care nu este urmată de o motivare corespunzătoare”, se menționează în decizia CSJ.

La data de 10 decembrie, în ziua când a fost validat mandatul de președinte al Maiei Sandu, în adresa CEC a fost expediat pentru informație și cunoştinţă copia cererii de recurs depusă de Igor Dodon împotriva încheierii din 9 decembrie 2020 a Curții de Apel Chișinău, oferindu-i-se posibilitatea depunerii referinței, însă fără oarecare rezultat. În conformitate cu art. 74 alin. (6) Cod electoral, împotriva hotărârii instanței de judecată poate fi depus un apel în termen de o zi de la pronunțare, iar împotriva deciziei instanței de apel – un recurs în termen de o zi de la pronunțare. Astfel, recursul depus la data de 10 decembrie de către Igor Dodon CSJ menționează că este în termen.

„Dezmint afirmațiile expuse în cadrul emisiunii din 13 noiembrie 2020, precum că Igor Dodon este un hoț. Informația răspândită în cadrul briefing-ului este defăimătoare și lipsită de substract factologic”, este declarația pe care Igor Dodon dorește să o facă publică Maia Sandu.

„Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție constată că prima instanță a interpretat în mod greșit normele de drept procedural care reglementează acțiunile instanței de fond la acea fază a procesului, iar drept consecință prematur a declarat acțiunea ca inadmisibilă, pornind de la următoarele”, constată magistrații CSJ.

Astfel, prin decizia emisă, luni, 14 decembrie, CSJ a anulat încheierea 9 decembrie a Curții de Apel Chișinău, și a fost restituită cauza spre rejudecare, în același complet de judecată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X