„E un pericol iminent”. Raportul CNA privind proiectul de lege care ar oferi un statut special limbirii ruse în R. Moldova (DOC)

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 15 decembrie, 2020, 20:37

Funcționarii publici din Republica Moldova ar putea fi obligați să ofere informații în limba rusă, dacă li se va solicita acest lucru. Socialiștii Bogdat Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi au elaborat un proiect de lege care ar oferi un statut special limbirii ruse în Republica Moldova. Potrivit expertizei Centrului Național Anticorupție (CNA), proiectul nu corespunde întru totul normelor de tehnică legislativă.

Normele proiectului contravin reglementărilor în vigoare, care nu reglementează obligativitatea cunoașterii limbii ruse la încadrarea în serviciul public. Acest fapt, la aplicare, va genera abuzuri din partea angajatorilor. Înțelegerea limbii ruse, fără traducător și capacitatea ținerii unui dialog în această limbă, nu presupune neapărat și posedarea, de către agenții publici, a aptitudinilor necesare pentru întocmirea exactă și corectă (cu respectarea normelor ortografice) a actelor oficiale sau traducerea informațiilor solicitate. Acest lucru poate fi efectuat doar de către traducători autorizați, serviciile cărora sunt prestate contra plată.

Cert este faptul că implementarea normelor propuse de autori în proiect nu va stimula minoritățile naționale de a cunoaște limba oficială a țării în care locuiesc, existând un eventual risc de apariție a conflictelor între etniile de pe teritoriul Republicii Moldova. Prin urmare, conchidem că implementarea proiectului constituie un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, se precizează în raportul de expertiză realizat de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA.

În normele proiectului supus expertizei anticorupție au fost identificați următorii factori de corupție:

– utilizarea neuniformă a termenilor;
– concurența normelor de drept;
– lacună în drept;
– promovarea intereselor contrar interesului public;
– norme irealizabile.

„În scopul preîntâmpinării apariției manifestărilor de corupție la aplicarea în practică a prevederilorproiectului, considerăm oportună redactarea acestuia în contextul obiecțiilor și recomandărilor dinprezentul raport de expertiză anticorupție”, se menționează în raportul CNA.

Proiectul elaborat de socialiști prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Mai mult decât atât, la articolul 4, legea va obliga ca organele puterii de stat să traducă în limba rusă, la solicitare, documentele adoptate.

În plus, instituțiile de stat vor fi obligate să primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *