Ceremonia de învestire în funcție a Maiei Sandu: La ce oră începe și care este programul festivităților

Autor: , in Actualitate / Politic / Prezidențiale 2020 / 16 decembrie, 2020, 10:27 Etichete: , , ,

În ziua de 24 decembrie, la Palatul Republicii, va avea loc ceremonia de învestitură a Preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu. În acest context, Președinția a publicat programul evenimentului festiv. 

Astfel, ceremonia va începe la ora 11:00 cu ședinţa solemnă comună a Parlamentului Republicii Moldova şi Curţii Constituţionale. Tot atunci, Maia Sandu va depune Jurământului Constituţional.

La ora 12:00, va avea loc depunerea de flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

La 12:15 Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, al cărui mandat a expirat, va transmite oficial puterea Președintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu.

Evenimentul va fi însoțit de o ceremonie militar-protocolară.

„Vor fi peste 240 de oameni”. Igor Dodon, invitat la ceremonia de învestire a Maiei Sandu (VIDEO)

Anterior, Maia Sandu a declarat că din cauza pandemiei, evenimentul va fi unul restrâns: „Conform legii, ar urma să invităm reprezentanți ai mai multor instituții ale statului, dar încercăm să reducem numărul, așa încât să păstrăm și spiritul legii, dar să ținem cont și de restricțiile impuse de pandemie. Nu vom putea să invităm prea multă lume la acest eveniment pentru că ne dorim ca lumea să rămână în siguranță”, a spus Maia Sandu.

Citește și: Unde va avea loc ceremonia de învestire a Maiei Sandu: „Din cauza pandemiei, evenimentul va fi restrâns” (VIDEO)

Amintim că Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. CEC a declarat valabile 1.633.621 de voturi din totalul de 1,65 de milioane exprimate. Pentru Maia Sandu au votat 943.006 de alegători (57,72%), iar Igor Dodon a acumulat 690.615 de sufragii (42,28%). Diferențe dintre cei doi este de peste 250 de mii de voturi, cea mai mare din istoria unui scrutin prezidențial în țara noastră.

Vezi și: Maia Sandu a prezentat în detalii principalele priorități, după ce va fi învestită în funcție (VIDEO)

La data de 10 decembrie, Curtea Constituțională (CC) a validat rezultatulele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020.

În 2016, ceremonia de învestitură a lui Igor Dodon în funcția de președinte al țării s-a desfășurat la data de 23 decembrie, la ora 12:15, la Palatul Republicii. Asta chiar dacă anterior, Dodon solicitase ca evenimentul să se petreacă în aer liber.

Atunci, evenimentul de la Palatul Republicii a fost boicotată de PL, PLDM și PCRM, însă a adunat deputați, politicieni, artiști, fețe bisericești și alte persoane publice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X