Decizia CNESP privind ceremonia de învestire în funcție a Maiei Sandu: Cine nu va avea acces, normele stabilite și recomandări (DOC)

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Politic / Prezidențiale 2020 / 16 decembrie, 2020, 14:53

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a emis miercuri, 16 decembrie, o hotărâre prin care stabilește măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor optime de siguranță epidemiologică în cadrul desfășurării ceremoniei de învestitură a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. În document sunt stabilite normele admise, dar și recomandări.

CNESP a dispus ca ceremonia de învestitură a Maiei Sandu, planificată pentru data de 24 decembrie 2020, în incinta Palatului Republicii, să fie desfășurată cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19.

Ceremonia va dura cel mult 2 ore, iar numărul participaților va fi de cel mult 250 de persoane.

Organizatorii ceremoniei trebuie să întocmească lista de evidență epidemiologică a participanților la eveniment după modelul stabilit și să o prezinte organelor abilitate. De asemenea, vor asigura termometria fiecărui participant la ceremonie la intrare în clădire.

Persoanele cu temperatura corpului mai mare de 37,5 grade Celsius nu vor fi admise la ceremonie.

O altă măsură prevede asigurarea accesului strict cu măști de protecție a participanților la ceremonie și monitorizarea purtării corecte a măștilor pe toată durata ceremoniei. Participanții vor trebui să respecte distanța fizică de 1,5 metri. În același timp și scaunele sau fotoliile vor fi amplasate în sala festivă la o distanță de 1,5 metri în față, spate și lateral. Totodată, în locurile vizibile la intrare, pe holuri, în grupurile sanitare, la vestiare și în sala festivă a Palatului Republicii vor fi puse la dispoziție substanțe dezinfectante pe bază de alcool”, se menționează în documentul CNESP.

„Vor fi peste 240 de oameni”. Igor Dodon, invitat la ceremonia de învestire a Maiei Sandu (VIDEO)

Cu 3 ore mai devreme de începerea ceremoniei va trebui asigurată dezinfecția tuturor încăperilor, inclusiv a sălii festive, a holurilor sau grupurilor sanitare.

CNESP a mai dispus să fie verificate sistemele de ventilație, aparatele de aer condiționat în Palatul Republicii, dezinfecția și exploatarea lor în regimul și parametrii tehnici stabiliți.

Hotărârea CNESP vine în contextul demersului reprezentanților partidului politic PAS, invocând prevederile legale privind procedura de învestire în funcție a șefei de stat a Republicii Moldova și limita de 50 persoane stabilită antetior de CNESP pentru evenimente cu caracter unic.


Anterior, Maia Sandu a declarat că din cauza pandemiei, evenimentul va fi unul restrâns: „Conform legii, ar urma să invităm reprezentanți ai mai multor instituții ale statului, dar încercăm să reducem numărul, așa încât să păstrăm și spiritul legii, dar să ținem cont și de restricțiile impuse de pandemie. Nu vom putea să invităm prea multă lume la acest eveniment pentru că ne dorim ca lumea să rămână în siguranță”, a spus Maia Sandu.

Citește și: Unde va avea loc ceremonia de învestire a Maiei Sandu: „Din cauza pandemiei, evenimentul va fi restrâns” (VIDEO)

Amintim că Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. CEC a declarat valabile 1.633.621 de voturi din totalul de 1,65 de milioane exprimate. Pentru Maia Sandu au votat 943.006 de alegători (57,72%), iar Igor Dodon a acumulat 690.615 de sufragii (42,28%). Diferențe dintre cei doi este de peste 250 de mii de voturi, cea mai mare din istoria unui scrutin prezidențial în țara noastră.

Vezi și: Maia Sandu a prezentat în detalii principalele priorități, după ce va fi învestită în funcție (VIDEO)

La data de 10 decembrie, Curtea Constituțională (CC) a validat rezultatulele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020.

În 2016, ceremonia de învestitură a lui Igor Dodon în funcția de președinte al țării s-a desfășurat la data de 23 decembrie, la ora 12:15, la Palatul Republicii. Asta chiar dacă anterior, Dodon solicitase ca evenimentul să se petreacă în aer liber.

Atunci, evenimentul de la Palatul Republicii a fost boicotată de PL, PLDM și PCRM, însă a adunat deputați, politicieni, artiști, fețe bisericești și alte persoane publice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X