Deși ANI a avizat negativ, PSRM și Pentru Moldova modifică legislația referitoare la controlul averii și intereselor personale

Autor: , in Actualitate / Politic / 16 decembrie, 2020, 20:37

Deși Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a dat aviz negativ, deputații PSRM și cei din Pentru Moldova au votat în ședința plenară de miercuri, 16 decembrie, privind modificărea legislației referitoare la controlul averii și intereselor personale, în două lecturi.

Vezi și: PSRM vrea modificarea legii referitor la controlul averii. ANI: Reglementarea afectează grav procedurile de control aflate în derulare

Procesul de control al averii și al intereselor personale va putea fi efectuat în decursul a un an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. Parlamentul, în ședința plenară de astăzi, a aprobat un proiect de modificare a Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, în două lecturi.

În prezent, termenul prevăzut de legislație este de 3 ani de la expirarea sau încetarea mandatului.

Potrivit proiectului, persoana care a fost supusă controlului va putea contesta actul de constatare nemijlocit în instanța judecătorească competentă pentru examinarea acțiunii în contencios administrativ. De asemenea, sancţiunea disciplinară va putea fi aplicată după rămânerea definitivă a actului de constatare, în condițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară.

De menționat că ANI a prezentat, joi, 10 decembrie, avizul negativ asupra proiectului. Instituția a mai adăugat că se „creează impresia că unii din semnatarii inițiativei legislative ar putea fi interesați în promovarea proiectului respectiv, pentru a le fi încetate procedurile de control iar în cazul altora – de a nu fi inițiate proceduri de control, admițând, în cazul dat și o eventuală încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese”.

„Autoritatea, prin avizul său a semnalat că, prin promovarea și eventuala adoptare a proiectului de lege, vor fi create condițiile necesare de deraiere de la scopul urmărit – Modificarea legislației în vederea perfecționării și fortificării mecanismului de control al averilor și intereselor, precum și a eficientizării activității Autorității Naționale de Integritate. Or, normele de modificare propuse vin în contradicție cu acest scop și compromite esențial intenția de fortificare instituțională, care, de fapt, ar trebui să asigure Autoritatea cu mecanismele legale necesare pentru asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor publice și de demnitate publică”, se arată într-un comunicat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X