Încă un proiect al PSRM-ului, votat în Parlament: Codul serviciilor media audiovizuale, modificat
Proiectul de lege inițiat de PSRM cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost votat, astăzi, 16 decembrie, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, în lectura a doua, finală.
Guvernul, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii, va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta, iar Consiliul Audiovizualului, furnizorii și distribuitorii de servicii media – vor efectua modificările prevăzute în documentația lor internă.
Inițiativa legislativă aparține deputaților din cadrul fracțiunii parlamentare PSRM Bogdan Ţîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi.
Amintim că la 3 decembrie, pe fundalul scandării deputaților din opoziție, Parlamentul a aprobat în prima lectură modificările propuse de PSRM la Codul serviciilor media audiovizuale.
Proiectul propune revenirea emisiunilor informativ-analitice din țările care nu au ratificat Convenția europeană pentru televiziunea transfrontalieră, inclusiv Federația Rusă, reducerea cotelor de difuzare a produsului local audiovizual, obligarea jurnaliștilor să-și divulge sursele în anumite cazuri și o serie de schimbări în activitatea furnizorului public de servicii media. Inițiativa a fost votată de deputații PSRM, Partidul Șor și platforma parlamentară Pentru Moldova.
Proiectul a fost criticat de mai mulți reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de media, potrivit cărora documentul conține o serie de intervenții „nejustificate și chiar periculoase” pe mai multe articole. În opinia ONG-urilor, este necesară și expertizarea externă a propunerilor care s-au regăsit în proiectul de lege.
La data de 10 februarie 1918 a intrat în vigoare legea privind modificarea Codului Audiovizualului, care prevede interzicerea propagandei rusești la radio și TV în Moldova.
Astfel, în Codul audiovizualului au fost incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva R. Moldova. La fel, a fost prevăzută transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Reamintim că, proiectul de lege privind interzicerea propagandei a fost respins de două ori de către președintele Igor Dodon, chiar dacă el era obligat să îl semneze după ce deputații și-au menținut votul. Pentru refuzul premeditat de a-și exercita atribuțiile prevăzute de lege, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe Igor Dodon.
Comentarii