(LIVE) Parlamentul, în ședință: Deputații pleacă în pauză până la ora 22:00

Autor: , in Actualitate / Politic / 16 decembrie, 2020, 21:32 Etichete: ,

Parlamentul se întrunește în ședință plenară miercuri, 16 decembrie 2020. Pe ordinea de zi au fost incluse 24 de subiecte pe ordinea de zi, printre care politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, aprobarea Strategiei naționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020-2025, numirea în funcție a unui viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, dar și situația critică în agricultură.

De asemenea, alte 35 de subiecte de pe ordinea de zi suplimentară așteaptă a fi analizate.

20:32. Deputații pleacă în pauză până la ora 22:00, ulterior aceștia sunt așteptați în sala de plen, timp în care urmează să se întrunească în ședință Comisia economie, buget și finanțe și Comisia juridică, numiri și imunități.

19:42. Ședințele Adunării Generale a Notarilor vor putea avea loc online.

19:36. Parlamentul introduce sancțiuni pentru acte de violență asupra medicilor și a lucrătorilor medicali aflați în exercițiul funcțiunii.

19:30. Republica Moldova aderă la Protocolul privind schimbul de informații dintre statele membre CSI în scopul efectuării administrării fiscale.

19:20. Parlamentul modifică legislația referitoare la controlul averii și intereselor personale.

19:15. Proiectul de lege inițiat de PSRM cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost votat, astăzi, 16 decembrie, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, în lectura a doua, finală.

19:00. Cu o oră de întârziere, deputații au revenit la ședință.

18:45: Deși urmau să revină în ședință la ora 18:00, după mai bine de o oră parlamentarii nu sunt prezenți în sala de plen.

17:38: Deputații și-au luat o nouă pauză până la ora 18:00.

17:25. Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020-2025, aprobată de Parlament.

17:15. Procesul de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova va fi optimizat. În ședința plenară de astăzi, 16 decembrie, deputații au aprobat, în lectura a doua, un proiect de modificare a legislației.

16:32. Proiectul de lege care oferă un statut special limbii ruse în R. Moldova, aprobat

16:25. PSRM și Pentru Moldova au votat Proiectul prin care se oferă statut special pentru UTA Găgăuzia.

16:07. Parlamentul, cu majoritatea voturilor, a aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, pentru ambele lecturi. Acesta prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbati, începând cu 1 ianuarie 2021.

16:00. Cu 56 de voturi, așa-numita „lege a miliardului” a fost abrogată. Un proiect în acest sens a fost înaintat de fracțiunea PSRM și a fost aprobat în lectură finală.

Citește și: Legea miliardului, abrogată. Filip: Proiectele PSRM-Șor duc la creșterea prețurilor, lipsa credibilității pe plan extern și la slăbirea BNM

15:44. După PAS, Platforma DA, PDM, și Pro Moldova boicotează ședința legislativă. În sală au rămas 55 de deputați.

15:42. Deputații au revenit în ședință.

15:08. La solicitarea deputatului Pro Moldova, Andrian Candu, a fost luată o pauză de 30 de minute.

15:05. Fracțiunile PAS, Platforma DA și PDM au părăsit sala plenului în formă de protest față de proiectele de pe ordinea de zi a ședinței.

15:00. Președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, prezintă de la tribuna Parlamentului moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. „Orice zi în plus acest Guvern însemană mai puține șanse pentru atenuarea crizei sanitare, economice și sociale în care se adâncește Republica Moldova”, se arată în textul moțiunii.

Citește și: Motivarea moțiunii de cenzură asupra activității Guvernului Chicu

14:55. Ordinea de zi a fost aprobată.

14:40. Și propunerea de a exclude de pe ordinea de zi Proiectul de lege privind abrogarea Legii nr.235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 și nr.101 din 1 aprilie 2015, adică așa-zisa lege a miliardului înaintat de PSRM, a fost respinsă. Opoziția declară că acest proiect, dacă va fi adoptat, va aduce prejudicii bugetului țării.

14:30. Atac asupra justiției – astfel a calificat deputatul Lilian Carp proiectul înaintat de PSRM pentru modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate.

Vezi și: PSRM vrea modificarea legii referitor la controlul averii. ANI: Reglementarea afectează grav procedurile de control aflate în derulare

14:22. Deputatul PAS, Radu Marian, susține că avizul CNA la proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a dispărut de pe site-ul oficial al Parlamentului. Secretariatul Parlamentului a calificat acuzația lui Marian drept dezinformare, motivând că raportul CNA nu a ajuns la Legislativ.

14:16. Propunerea deputatului Platformei DA, Vasile Năstase, ca să fie exclus din agendă Proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, nu a fost susținută.

14:10. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, a propus excluderea priectelor 329 și 330 de pe ordinea de zi, însă colegul acestuia Vlad Batrîncea a insistat inițiativele să fie examinate în ședința de astăzi. Propunerile lui Slusari nu au fost susținute. Detalii AICI.

14:08. A fost exclus de pe ordinea de zi proiectul de lege ce vizează UTA Găgăuzia.

13:48. Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan a solicitat audierea în plen a ministrului de Interne, a șefului Serviciului Vamal și a ministrului de Externe. „Țara are dreptul să cunoască totul ce se întâmplă pe această filieră, inclusiv numele, schemele…”, a argumentat deputatul. Solicitarea  nu a fost susținută de deputați. Doar 34 de deputați au votat pentru. 

13:38: Cu 95 de deputați prezenți, ședința a fost declarată deschisă. 

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a felicitat, tradițional, deputații care și-au sărbătorit recent zilele de naștere. Este vorba despre Alexandru Oleinic, Oleg Savva, Nicolae Ciubuc și Victor Bologan.

Tot astăzi, în plenul Parlamentului va fi înaintată moțiunea de cenzură împotriva prim-ministrului Ion Chicu.

„Astăzi, în plenul Parlamentului va fi depusă moțiunea de cenzură care are numărul necesar de semnături, după care, constituțional și regulamentar, va fi dezbătută după 3 zile de la depunere. Asta e normal, constituțional. Deci, conform regulamentului, săptămâna viitoare când va avea loc ședința Parlamentului va fi dezbătută și moțiunea”, a anunțat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Urmăriți Live pe Cotidianul:

Vedeți mai jos subiectele de pe ordinea de zi:

Menționăm că, la această oră are loc un protest în fața Parlamentului. Fermierii își manifestă astfel nemulțumirea față de acțiunile autorităților, care refuză să le acorde acestora subvențiile pe care le solicită.

De menționat că la această oră are loc un protest în fața Parlamentului. Fermierii își manifestă astfel nemulțumirea față de acțiunile autorităților, care refuză să le acorde acestora subvențiile pe care le solicită.

Cordoane de polițiști stau în scuarul din fața Legislativului, iar agricultorii protestează. Mai mult, tractoarele care au staționat în ultimele zile în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) s-au deplasat în fața Parlamentului, acolo unde unele s-au ridicat până pe scările din fața Legislativului. Inspectoratul General al Poliției (IGP) îndeamnă oamenii la calm.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X