Parlamentul a susținut reducerea vârstei de pensionare – proiect înaintat de PSRM și criticat de experți

Autor: , in Actualitate / Economic / 16 decembrie, 2020, 17:22

Deși inițiativa socialiștilor a fost dur criticată de experți și opoziție, Parlamentul, cu voturile PSRM și Pentru Moldova din care fac parte și deputații Șor, a aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, pentru ambele lecturi. Acesta prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbati, începând cu 1 ianuarie 2021.

Vladimir Odnostalco, unul din autorii proiectului, a menționat că o altă prevedere presupune că pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.

Totodată, pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează cu de la 5 ani până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

Un proiect care, de asemenea, urmărește scopul readucerii, de la 1 ianuarie 2021, a vârstei standard de pensionare de 57 și 62 de ani a fost înaintat de un grup de deputați ai fracțiunii Partidului ȘOR.

Cele două proiecte au fost votate în două lecturi prin comasare.

Liderul PDM, Pavel Filip, a declarat că proiectul PSRM care se referă la vârsta de pensionare este total populist și va duce, în cel mai bun caz, la creșterea numărului de pensionari și la micșorarea pensiilor, iar în cel mai rău – la falimentul sistemului.

Vezi și: PSRM propune reducerea vârstei de pensionare. Expert: Inițiatorii acestui proiect nu doar că sunt populiști, dar mai sunt mega-iresponsabili

Amintim că inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare PSRM ce a fost criticată de experți și opoziție.

Economistul superior din cadrul Expert-Grup, Stas Madan, a menționat că inițiativa este populistă și că revenirea la vârsta de pensionare de 57 și 62 de ani ar însemna la modul practic falimentul sistemului public de pensii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *