Reguli noi pentru cei care vor să muncească în Marea Britanie după Brexit. Londra introduce sistemul de imigrare pe bază de puncte

Autor: , in Externe / Travel / 16 decembrie, 2020, 19:04 Etichete: , , ,

Regatul Unit, care a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, nu va mai aplica dreptul UE după încheierea perioadei de tranziţie la 31 decembrie 2020, ceea ce pune capăt liberei circulaţii a persoanelor, a bunurilor şi a serviciilor. Deşi Bruxellesul şi Londra încă negociază un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, de la această dată vor exista consecinţe pentru administraţiile publice, întreprinderi şi cetăţeni, indiferent de rezultatul negocierilor, relatează Agerpres.

Retragerea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană are consecinţe şi asupra pieţei muncii britanice şi, implicit, asupra potenţialilor lucrători din blocul comunitar care intenţionează să muncească pe teritoriul britanic.

Autorităţile de la Londra au elaborat un nou sistem în baza căruia orice persoană care se deplasează în Regatul Unit pentru a munci va trebui să demonstreze că îndeplineşte o serie de condiţii pentru care i se vor atribui puncte. Nu există un plafon maxim pentru numărul de persoane care pot prezenta cereri pentru a lucra ca muncitori calificaţi.

Pentru a fi eligibili pentru această viză, solicitanţii trebuie să demonstreze că au o ofertă de muncă – susţinută de un sponsor agreat de Ministerul de Interne – la nivelul de calificare corespunzător, din partea unui angajator cu sediul în Marea Britanie, că au obţinut salariul minim corespunzător calificării (adică 25.600 lire sterline sau salariul actual pentru locul de muncă efectiv, oricare dintre cele două va fi cel mai mare) şi că stăpânesc limba engleză la nivelul mediu B1 (aşa cum este definit în cadrul comun European de referinţă pentru limbi străine).

Dacă solicitantul câştigă între 20.480 lire sterline (pragul minim de salariu pentru toţi muncitorii calificaţi) şi 25.600 lire sterline, este posibil să formuleze totuşi cerere de viză pentru muncitori calificaţi „dând la schimb” puncte pentru anumite caracteristici ca să se încadreze în cerinţa salariului.

De exemplu, poate da la schimb puncte dacă are un loc de muncă într-un domeniu cu penurie de forţă de muncă, are un doctorat într-un subiect relevant pentru locul de muncă şi este nou-venit pe piaţa muncii din Regatul Unit (cerinţa salariului pentru nou-veniţi va fi cu 30% mai scăzută decât cea pentru muncitori cu experienţă indiferent de domeniu, până la limita inferioară de 20.480 lire sterline).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X