Putin susține că Rusia este în favoarea retragerii trupelor din stânga Nistrului: „Mai devreme sau mai târziu această problemă trebuie rezolvată„

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 17 decembrie, 2020, 19:02 Etichete: , , ,

Federația Rusă, în fond, pledează pentru retragerea forțelor militare disponibilizate din stânga Nistrului, controlată de autorități neconstituționale, dar numai în momentul în care situația din regiune o va permite, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, la tradiționala conferință de presă de la sfârșit de an, transmite agenția de presă TASS.

„Maia Sandu, care a fost aleasă (n.red. – la funcția de președinte al Republicii Moldova), și căreia îi doresc tot binele, îi doresc succes, dar ea, ca reprezentantă a unei anumite forțe politice, nu a spus nimic nou. Am auzit de mult de la reprezentanți ai diferitelor țări occidentale că trebuie să ne retragem contingentul de menținere a păcii. Maia Sandu este președinta Moldovei, dar este și cetățeană a României. Noi i-am auzit pe reprezentanții țărilor occidentale despre necesitatea retragerii contingentului. Și, în general, suntem în favoarea retragerii imediat ce situația în regiune va fi stabilă. De îndată ce se stabilește un dialog normal între Transnistria și restul Moldovei”, a declarat oficialul rus.

Putin a mai adăugat că a existat un moment în care situația a fost aproape de soluționare, însă poziția țărilor occidentale a împiedicat soluția finală a acestei probleme (n.red. transnistreană).

„De îndată ce toată lumea va merge pe calea păcii, la reconciliere. Pledăm pentru asta. Și am fost foarte apropiați cu fostul președinte Vladimir Voronin de acest punct. Dar în ultimul moment, reprezentanții țărilor occidentale l-au presat, el a refuzat și s-a îndepărtat de înțelegerile noastre, iar soluționarea problemei transnistrene a fost amânată la nesfârșit. De ce? Nu este clar. Am întrebat apoi colegii din Uniunea Europeană de ce au făcut-o. Ei bine, așa s-a întâmplat. Acum nu vom intra în detalii. Dar mai devreme sau mai târziu această problemă trebuie rezolvată”, a spus Putin.

Amintim că președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la scurt timp după ce a câștigat alegerile, despre retragerea Grupului Operațional al Forțelor Ruse (OGRV) din Transnistria și transformarea operațiunii de menținere a păcii din regiune într-o misiune internațională de observatori civili.

La rândul lor, reprezentanții Dumei de Stat din Federația Rusă au spus că acest lucru este imposibil, întrucât ar duce la dezghețarea conflictului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X