România, despre modificările legislative adoptate de PSRM-Șor: Coaliția parlamentară continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea R. Moldova

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 decembrie, 2020, 17:15

România și-a reiterat îngrijorarea cu privire la deciziile nedemocratice și netransparente adoptate, miercuri, 16 decembrie, de deputații din PSRM și Platforma Pentru Moldova, care include Partidul Șor, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ține cont de principiile statului de drept.

Ministerul Afacerilor Externe român constată că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, inclusiv România, coaliția parlamentară nou formată, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea Republicii Moldova, stabilitatea financiară și credibilitatea sa internațională.

„România a luat notă de faptul ca există contestări puternice ale societății civile din Republica Moldova în raport cu aceste legi, fiind pusă în discuție constituționalitatea lor. Această situație, cumulată cu lipsa de transparență și ignorarea avizelor din partea instituțiilor specializate, indică faptul că procesul legislativ menționat nu este de natură să servească intereselor legitime ale cetățenilor”, se menționează Ambasada României la Chișinău într-un comunicat de presă.

România consideră că R. Moldova are nevoie de relații de cooperare corecte și eficiente cu instituțiile financiare internaționale, cu UE și cu statele vecine, bazate pe respect reciproc și predictibilitate, pentru ca astfel să poată asigura prosperitatea tuturor cetățenilor săi.

Adoptarea de o asemenea manieră a unor legi precum cea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, legea bugetului de stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale sau abrogarea „legii miliardului” nu contribuie la acest deziderat.

Amintim că o asemenea reacție din partea statului vecim a fost atunci când s-au petrecut evenimentele ce au avut loc în plenul Parlament, joi, 3 decembrie 2020, la fel calificând acțiunile deputaților din PSRM și din Platforma Pentru Moldova, care include Partidul Șor, drept netransparente și contrar practicilor democratice, ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020.

Vezi și: România, despre proiectele aprobate ieri de PSRM-Șor: Scopul direct urmărit a fost limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X