Vot nocturn în Parlament: PSRM și Șor au aprobat proiectele bugetelor pentru anul 2021
Deputații din PSRM, Șor și tranfugii de la Pro Moldova au votat proiectele bugetelor pentru anul 2021, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului de la miez de noapte, în lectura a doua. Asta în timp ce opoziția a protestat și scandat „hoții, hoții!”.
Astfel, coaliția PSRM și Pentru Moldova a aprobat Proiectul Politicii bugetar-fiscale, Proiectul Legii bugetului și Bugetul asigurărilor sociale de stat – toate în lectură finală, cu 56 de voturi.
Proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021
Proiectul de lege conține modificări a 43 de legi, având ca obiectiv ajustarea legislației bugetar-fiscale și vamale la evoluția proceselor economice și sociale ca urmare a situației epidemiologice existente la nivel național și internațional și în vederea consolidării capacităților instituțiilor statului la colectarea veniturilor bugetare și eficientizării administrării fiscale și vamale precum și susținerii mediului de afaceri în scopul dezvoltării economice sustenabile a țării.
Proiectul prevede un ansamblu de măsuri și instrumente elaborate și promovate în vederea acumulării resurselor financiare la bugetul public național care sunt indispensabile pentru satisfacerea necesităților publice, precum și constituie un instrument cu ajutorul căreia statul intervine în orientarea proceselor economice.
Către lectura a doua, au fost înaintate mai multe amendamente, iar Guvernul a venit cu avizele respective. Proiectul și sinteza amendamentelor pot fi consultate AICI.
Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021
În urma examinării tuturor amendamentelor, deputații au aprobat veniturile bugetului de stat la nivelul de 41,415 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde lei (11,3%) față de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020. Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi.
Cheltuielile bugetului de stat reprezintă, conform proiectului, 55,399 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 2,2 miliarde de lei (4,1%) față de bugetul de stat aprobat în 2020. Cheltuielile bugetului de stat sunt determinate de obiectivele Politicii bugetare pe termen mediu.
Soldul (deficitul) bugetar se estimează la 13,984 miliarde de lei. Sursele de finanțare a deficitului vor constitui atât cele interne (procurarea cotei părți în capitalul social, mijloace din vânzarea proprietății publice de stat și a activelor băncilor aflate în procedură de lichidare, emisiuni și răscumpărarea valorilor mobiliare de stat, etc.), cât și surse externe.
Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost elaborat de Guvern ținând cont de impactul pandemiei COVID-19 și al calamităților naturale din anul 2020 asupra economiei naționale și populației.
Bugetului asigurărilor sociale de stat
Pentru lectura a doua, a fost susținută includerea amendamentului care prevede acordarea suportului financiar unic în mărime de 1000 lei pentru beneficiarii de pensii şi alocaţii sociale de stat a căror cuantum lunar nu depăşeşte 4000 de lei. De acest suport urmează să beneficieze cca 696 mii de persoane.
În urma amendamentelor, Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 a fost estimat la venituri şi la cheltuieli în sumă de 25,791 miliarde de lei. Transferurile de la bugetul de stat se vor majora până la 10,454 miliarde de lei. Cheltuielile de la bugetul de stat, inclusiv la codul ”Protecția socială”, se vor majora până la 7,19 miliarde de lei, precum și la codul ”Susținerea suplimentară a unor categorii de populație” se vor majora până la 1,209 miliarde de lei.
Ulterior, președinta aleasă, Maia Sandu, a venit cu o reacție dură la cele întâmplate miercuri, 16 decembrie, în Legislativ.
„Legea bugetului, cea mai importantă lege a anului, este adoptată în grabă, cu încălcarea normelor, fără să se țină cont de nevoile oamenilor și ale țării – susținerea economiei, a sectorului medical, a agricultorilor afectați de secetă, a oamenilor care au rămas fără venituri din cauza crizei, a familiilor cu copii”, a comentat Sandu cele petrecute în Parlament.
De menționat că după o ședință maraton, la care au participat doar socialiștii, cei din Partidul ȘOR și transfugii de la Pro Moldova, sesiunea de toamnă iarnă a Parlamentului a fost închisă, iar legislatorii au intrat în vacanță.
Ședința, în cadrul căreia s-au votat la foc automat zeci de proiecte controversate, a durat până ora aproape de miezul nopții. În ultima oră totul s-a produs în protestele câtorva reprezentanți ai opoziției, care au lipsit de la restul ședinței.
La finalul întrunirii, spicherul Parlamentului Zinaida Greceanîi a anunțat că deputații intră în vacanță, nu însă de a fi votată legea bugetului. Decizia i-a nemulțumit pe deputații din opoziție, care au început a scanda „hoții, hoții!”.
Parlamentarii totuși s-ar mai putea întruni în acest an pentru a examina moțiunea de cenzură, dar și pentru procedura de inaugurare a președintei Maia Sandu.
Citește și: Motivarea moțiunii de cenzură asupra activității Guvernului Chicu
Comentarii