(VIDEO) Dosarul Laundromat ar putea fi clasat? Grigoriu: Acest caz este tot mai mult supus tăcerii

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 18 decembrie, 2020, 12:57

Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a avut în această săptămână o nouă rundă de audieri. De această dată ședința a avut loc cu ușile închise, la solicitarea reprezentanților Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Totodată, deputata Inga Grigoriu a declarat că în adresa Comisiei pe care o conduce a parvenit o scrisoare emisă de mai mulți profesori de la Facultatea de Drept a USM prin care a fost stipulată opinia acestora, în urma unei solicitări a adjunctului procurorului general Ruslan Popov, cu privire la dacă în Republica Moldova spălarea de bani, care a avut loc prin instituțiile financiar-bancare și instanțelor judecătorești, poate fi considerată ilegalitate atât timp cât nu a fost demonstrată infracțiunea inițială.

„Citind opinia profesorilor, pot să vă zic că acest răspuns, de fapt, mi s-a părut că vine în folosul de a stopa ancheta sau de a clasa dosarul. Vreau să menționez că pe 19 noiembrie s-a reușit să introducem pe ordinea de zi privind constituirea Comisiei. Iar Domnul Popov a solicitat opinia profesorilor pe data de 28 noiembrie, iar răspunsul l-a primit peste două săptămâni. Nu fac nicio legătură, nu zic că este vreo coincidență. Poate domnul Popov nici n-a auzit că în Parlament se propune de a fi constituită o astfel de comisie Laundromat”, a declarat Inga Grigoriu în cadrul unui briefing de presă.

În acest context, președinta Comisiei Laundromat a făcut un apel, cerând „cetățenilor, cât și reprezentanților mass-media, să punem și în continuare presiune publică asupra instituțiilor abilitate responsabile de mersul anchetei. Acest dosar trebuie să aibă o finalitate”.

„Stimați procurori, clasând acest dosar nu veți face decât să întăriți și mai mult acea stare de impunitate care a generat după sine scăderea dramatică a încrederii cetățenilor în instituțiile statului”, a mai adăugat Grigoriu.

Deputata a mai adăugat că în timpul ce urmează vor fi audiate mai multe persoane, inclusiv fostul președinte al țării Nicolae Timofti.

Amintim că la 11 decembrie în urma primelor audieri publice cu cercul de subiecți și persoane de referință, desfășurate de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, s-a concluzionat că în total este vorba despre sume de miliarde care figurează în tranzacțiile suspecte, bani care au ajuns în 62 de state ale lumii.

Citește și: Sume de miliarde ce figurează în tranzacții suspecte, bani care au ajuns în 62 de state ale lumii: Comisia Laundromat, în prima ședință

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X