„O sută de euro pe oră pentru Nagacevschi, iar R. Moldova riscă să piardă 59 de milioane de dolari”. Reacția ministrului Justiției la articolele în care e vizat

Autor: , in Actualitate / Politic / 18 decembrie, 2020, 17:42

Republica Moldova ar risca să piardă 59 de milioane de dolari în dosarul „Energoalians” – companie ucraineană în spatele căreia s-ar afla Veaceslav Platon, potrivit Ziarul Național, care mai scrie că avocații din SUA de la compania succesoare a „Energoalians” încearcă să stoarcă banii de la Guvernul Republicii Moldova. Un rol l-a avut și actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, anterior avocat. La scurt timp, Nagacevschi a venit și cu o reacție la acest articol.

Eopoeea litigiilor a început la sfârșitul anilor 90. În 2001, o Judecătorie de la Kiev a emis o hotărâre privind recuperarea de la două companii moldovenești, inclusiv Red-Nord, a unei datorii de 1,1 milioane de dolari.

Instanțele de judecată de la noi au emis sentințe finale și firma lui Platon nu a mai încasat banii. În 2010, Platon decide să meargă la CEDO.

Sursa citată mai scrie că Fadei Nagacevschi a semnat un contract cu „Energoalians” pentru prestarea de servicii juridice pentru o taxă bine stabilită – 100 de euro pe o oră. În numele clientului, semnătura pe contract este pusă de administratorul companiei. Avocatul Fadei Nagacevschi a depus cererea la CEDO, stabilind că, în caz de câștig de cauză, 20% din valoarea sumei adjudecate.

Actualul ministru i-ar fi sugerat lui Platon să se adreseze într-o curte de arbitraj.

„În 2013, Curtea de Arbitraj s-a reunit ad-hoc la Paris și a decis să recupereze din RM circa 35 mil. de dolari. În 2019, o instanță de judecată americană recunoaște hotărârea. Între timp, datoria crește la 59 mil. de dolari și dreptul de a o revendica îi revine deja companiei „Stilex” înregistrată tot în Ucraina”, se mai menționează în articolul Ziarul Național.

Reacția ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi:

„Lansatorii de fake-uri sunt tentați să coase o nouă legendă: ,,Platon, ,,Energoalians”, Nagacevschi… Au creat un așa-zis ,,articol de presă”, au anexat un pretins contract de asistență juridică nesemnat de nimeni și gata ,,Marea Investigație” au finalizat-o. Dragi reprezentanți mass-media, nu discut public activitatea mea anterioară de avocat, cine mi-au fost clienți și ce onorarii încasam, dar fiți mai inventivi când sugeți articole ,,bombă” din deget. Vă faceți de rușine”, a comentat Nagacevschi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X