(VIDEO) Cetățenii critică proiectul de lege care oferă statut special limbii ruse

Autor: , in Social / Uncategorized / 18 decembrie, 2020, 14:47

Limba rusă are statut special. Proiectul prin care acesteia îi este atribuit acest lucru, a fost votat miercuri în lectura a doua de către deputații socialiști și cei din Platforma parlamentară „Pro Moldova”, dar și câțiva neafiliați. Decizia, însă a indignat mai mulți oameni. Aceștia sunt siguri că modificările vor dezbina societatea. 

„Chiar deja aseară am discutat cu soțul și zic iarăși am luptat în anii trecuți pentru limbă și acum iarăți trebuie să luăm de la început. Asta-i catastrofal!

– „Sunt contra, în primul rând pentru că limba oficială este limba română. Odată ce locuiești în statul ăsta, trebuie și ești obligat să cunoști limba română. Eu cred că asta și se așteaptă: să începem să ne mâncăm unii pe alții. Vă spun așa cum este: ca cei vorbitori de limba rusă vin cu pretenții la cei de limbă română”. 

-„M-am săturat când era puterea sovietică de dânsa. Pentru ce lor li-i dat? Învață! Ce, e țară rusească asta sau ce?”.

-„Consider că o persoană care locuiește în Republica Moldova trebuie să vorbească limba de stat, inclusiv conducătorii acestei țări”.

-„Să fie rețete. Lumea bătrână nu poate citi în latină. În rețete de la aptecă, dar restul nu avem nevoie”.

Și opoziția a criticat proiectul. 

„Atunci când nu ai soluții economice sau atunci când nu ai idee cum să administrezi o țară, vii cu subiecte sensibile, ca să antagonizezi sau să divizezi societatea”, a declarat liderul Pro  Moldova, Andrian Candu.

De cealaltă parte, deputatul Platformei Parlamentare „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, unul dintre cei care a votat legea, susține contrariul. 

Vreau să le amintesc celor care critică: Este Legea cu privire la drepturile minorităților naționale, care prevede dreptul la păstrarea culturii, limbii a minorităților naționale. Această lege nu vine decât să sistematizeze mai multe drepturi, obligații cu privire la drepturile minorităților, oricare minorități”, a spus Sîrbu.

Proiectul prevede ca funcționarii să ofere informații și în limba rusă. La fel, angajații instituțiilor să primească solicitări din partea cetățenilor atât în limba română, cât și cea rusă, iar răspunsul să fie în limba în care s-a înaintat cererea. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut. Proiectul a fost elaborat de către socialiștii Vasile Bolea, Adrian Lebedinschi și Bogdan Țârdea. Acesta a fost aprobat în prima lectură la ședința din data de 3 decembrie a Parlamentului, pe fundalul strigătelor și altercațiilor dintre aleșii poporului. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X