Președinta Comisiei parlamentare „Laundromat”, către Stoianoglo, după reacția de la PG: Sunteți invitat la audierile publice

Autor: , in Actualitate / Politic / 19 decembrie, 2020, 15:23

Președinta Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat, deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, a venit cu o adresare către procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ce reprezentanții Procuraturii Generale au venit cu o reacție la declarațiile făcute de aceasta, comentând că „anumiți penali susținuți de unii actori politici fac tentative de a manipula și de a isteriza societatea”.

Grigoriu s-a adresat către Stoianoglo, menționând că și el este invitat la audierile publici planificate de Comisa Laundromat, pe care o conduce deputata.

„Stimate dle Stoianoglo, vă anunț că și dvs sunteți invitat la audierile publice planificate de Comisia Laundromat. Ați deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 2009–2010 și vicepreședinte al Parlamentului, iar în al doilea mandat de deputat, în anii 2010–2014, ați fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică, respectiv și membru al Consiliului Suprem de Securitate, fapt pentru care v-am făcut această invitație. Vrem să cunoaștem cu toții ce știți despre operațiunea de spălare a banilor murdari în proporție colosală prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instanțelor judecătorești din R. Moldova, petrecută în anii 2010–2014. Sperăm că veți da curs invitației noastre”, a anunțat deputata Platformei DA.

Grigoriu susține că nota Procuraturii Generale este expusă „într-o manieră de autoizolare corporatistă a Procuraturii de realitățile societății noastre și de problemele care interesează cetățeanul – beneficiar al justiției”.

„Cât privește comunicatul Procuraturii Generale publicat pe pagina instituției și care este perceput de cetățeni ca opinie a procurorului general cu privire la criticile inacțiunii procurorilor, constat că acesta este expus într-o manieră de autoizolare corporatistă a Procuraturii de realitățile societății noastre și de problemele care interesează cetățeanul – beneficiar al justiției. În calitate de ales al poporului, prefer să fiu în serviciul cetățenilor și sa intervin atunci când interesele societății, a alegătorilor o cer, atunci când unele instituții de stat nu-și îndeplinesc atribuțiile calitativ sau nu le îndeplinesc în general, favorizând crearea percepției că protejează anumite persoane, grupuri sau partide politice”, a afirmat Inga Grigoriu.

„Vă reamintesc despre Legea cu privire la statutul deputatului în Parlament, la Art. 2, p.2, deputații sunt în serviciul poporului. Dacă veți pleca urechea la ceea ce spun cetățenii, veți auzi că ei sunt nemulțumiți de actul justiției din R. Moldova, însemnând că starea de impunitate cu referire la acei care au vulnerabilizat instituțiile statului trebuie să înceteze. Atât Parlamentul, Procuratura Generală, cât și alte instituții ale statului, trebuie să răspundă la solicitările societății și a cetățenilor în general. De asemenea, capitolul III al Legii descrie modul prin care un deputat își poate exercita atribuțiile și nu văd niciun temei prin care dvs ați putea interveni în a limita din acțiunile unui parlamentar. Or, deputatul are un mandat popular și reprezentativ, în comparație cu procurorii. Are dreptul să verifice cum se execută legislația, inclusiv cea care se referă la procuratură. Deputații sunt obligați să se gândească doar la bunăstarea, interesele și siguranța cetățenilor, iar instituțiile de drept trebuie să asigure o justiție corectă, astfel încât să construim împreună un stat din care oamenii să nu mai plece”, a conchis președinta Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat.

La acest subiect: Reacția Procuraturii Generale, după ultimele informații privind dosarul Laundromat: Este inadmisibil să asistăm la acuzaţii iresponsabile

(VIDEO) Dosarul Laundromat ar putea fi clasat? Grigoriu: Acest caz este tot mai mult supus tăcerii

Amintim că la 11 decembrie în urma primelor audieri publice cu cercul de subiecți și persoane de referință, desfășurate de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, s-a concluzionat că în total este vorba despre sume de miliarde care figurează în tranzacțiile suspecte, bani care au ajuns în 62 de state ale lumii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X