Îl critică pe Țîcu. Mișcarea Politică UNIREA anunță că va depune o sesizare la CC privind legea care oferă limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 20 decembrie, 2020, 09:12

Mișcarea Politică UNIREA (MPU) îl acuză pe deputatul neafiliat Octavian Țîcu de faptul că, „în goana după lauri”, a prejudiciat „posibilitatea de a opri” efectele legii care prevede că limba rusă va avea statut de limbă de comunicare interetnică, anunțând că va elabora o sesizare proprie în privința acestei legi, pe care să o adreseze Curții Constituționale.

„Este îngrijorător faptul că acest abuz al huntei conduse de Dodon, Șor și Plahotniuc va produce efecte juridice. Pe de altă parte, Curtea a reținut că motivele suspendării legii până la intrarea în vigoare au fost doar invocate, nu și argumentate. Rezultă că, fiind în goană după lauri, autorul sesizării nu a depus efortul necesar pentru a prezenta un material relevant și argumentat în fața Curții, ceea ce a prejudiciat, deja, posibilitatea de a opri efectele legii. MPU consideră necesitatea unirii eforturilor tuturor partidelor pro-europene și unioniste, în acest sens, cu prezentarea tuturor argumentelor necesare în fața Curții, cu privire la tot blocul abuziv de legi, dar în special cu privire la legea menționată mai sus, cu privire la statutul limbii ruse. MPU va elabora o adresare către Parlament, care va conține un nou text pentru o sesizare la CC, în vederea declarării drept neconstituțională și abrogării legii menționate”, au transmis reprezentanții entității politice într-un comunicat de presă, menționând că vor reveni cu detalii luni.

Vineri, 18 decembrie, Octavian Țîcu a cerut ca Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova să fie declarată neconstituțională, iar până atunci să fie suspendată. Magistrații constituționali au respins cererea de suspendare, subliniind că deputatul „nu a prezentat o argumentare rezonabilă a riscului menționat, ci s-a limitat doar să-l invoce”.

Legea, promulgată de către președintele în exercițiu, Igor Dodon, prevede, de exemplu, că toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat vor fi traduse în limba rusă, iar autoritățile vor trebui să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut. Legea a stârnit reacții negative în societate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X