Anularea „Legii miliardului”, contestată la Curtea Constituțională; Cum motivează Pro Moldova solicitarea

Autor: , in Actualitate / Politic / 21 decembrie, 2020, 13:43

Legea votată săptămâna trecută în Parlament, prin care a fost abrogată așa-zisa „lege a miliardului”, a fost contestată la Curtea Constituțională de către grupul parlamentar Pro Moldova.

Potrivit liderului formațiunii, Andrian Candu, „legea aprobată de coaliția ‘Pentru Dodon’ dinamitează stabilitatea economică a statului, generează un șir de ingerințe în drepturile garantate de Constituție, desconsideră principii importante precum separarea și colaborarea puterilor statului, iar în cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, aceasta ar produce efecte negative asupra securității economice și financiare a statului, iar, în consecință, asupra tuturor locuitorilor țării.

„Anularea angajamentului asumat de stat și a efectelor acestuia compromit grav relațiile cu FMI și perspectivele viitoare de finanțare a Republicii Moldova și vor periclita securitatea economică a statului. Decizia de anulare a legii miliardului va avea efect invers celui anunțat, deoarece afectează puternic potențialul de dezvoltare a economiei naționale, fiind susceptibilă să genereze o situație de instabilitate și incertitudine pentru agenții economici interni și investitorii străini. De asemenea, decizia majorității ‘Pentru Dodon’ afectează piața valorilor mobiliare de stat (VMS), existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS din cauza perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS pune presiune pe bugetul de stat din contul creșterii costurilor de deservire a instrumentelor de datorie, emise de Ministerul Finanțelor”, susțin autorii sesizării.

Argumentele expuse în conținutul sesizării menționează că „legea contestată a fost adoptată cu încălcarea manifestă a principiului separării puterilor în stat și a principiului corelat al loialității constituționale, al prevederilor constituționale care reclamă acceptul prealabil obligatoriu al Guvernului pe marginea unor proiecte de legi”.

„Totodată, legea a intervenit subit în activitatea unei autorități publice independente, fără nicio argumentare fundamentată sau analiză complexă a impactului acesteia, atât asupra activității și bugetului Băncii Naționale, cât și asupra procedurilor de lichidare ale unor bănci și creditorilor acestora. Astfel, decizia de anulare a legii miliardului poate avea repercusiuni și asupra procedurilor de lichidare silită a băncilor cărora le-au fost acordate creditele de urgență”, susțin cei de la Pro Moldova.

PSRM, Partidul ȘOR și transfugii de la Pentru Moldova au votat, săptămâna trecută, o lege prin care au anulat așa-zisa „lege a miliardului”, prin care anual, în bugetul Băncii Naționale erau plătite în jur de 700 de milioane de lei pentru acoperirea găurii create de jaful din sistemul bancar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X