Banca Mondială, profund îngrijorată de adoptarea de către Parlament a mai multor legi „care inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani”

Autor: , in Actualitate / Politic / 21 decembrie, 2020, 18:15 Etichete:

Urmare a adoptării ultimelor legi de către deputații din PSRM și Platforma Pentru Moldova, care include Partidul Șor, Banca Mondială, într-o declarație publică, anunță că este profund îngrijorată și menționează legile de adoptate „inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani”.

Declarația publică a Băncii Mondiale în Moldova:

„Banca Mondială este profund îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a mai multor legi care inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea și caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor persoanale în Republica Moldova pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție, și soliditatea sectorului financiar.

Reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei. În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură.

Modificările aduse legislației privind declararea averii și a intereselor personale subminează verificarea declarațiilor de avere și interese personale și fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității. Astfel, un instrument esențial de asigurare a răspunderii pentru corupție a fost substanțial slăbit.

În final dar nu și în ultim rând, abrogarea Legii 235, cunoscută și ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară, care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor R. Moldova”.

De menționat că o semenea reacție dură a emis și Fondul Monetar Internațional (FMI) ce a anunțat că nu va încheia cu autoritățile moldovene un nou program de finanțare, până când nu va exista un angajament fără echivoc de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum.

Citește și: Mesaj dur din partea FMI: Implementarea inițiativelor legislative recente amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară din R. Moldova

Amintim că abrogarea așa-zisei legi a miliardului, statutul special pentru UTA Găgăuzia, cât și funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, legile controversate din pachetul inițiat de PSRM și votate miercuri, 16 decembrie, la două zile deja au fost promulgate de președintele în exercițiu Igor Dodon.

Vezi și: Legi controversate, promulgate de Dodon. Printre acestea – legea miliardului, reducerea vârstei de pensionare și statut special pentru limba rusă

Legile promulgate de Dodon:

– Legea de anulare a așa numitei „legi a miliardului”;

– Legea pentru modificarea Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii care prevede reducerea vârstei de pensionare până la 57 de ani la femei și 62 de ani la bărbați. În cazul femeilor cu cel puțin 5 copii, acestea vor avea dreptul să iasă la pensie la 54 de ani;

– Pachetul de legi cu privire la UTA Găgăuzia;

– Legea pentru completarea articolului 181 al Legii nr.1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică;

-Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova care prevede restabilirea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică;

– Legea cu privire la modificarea şi completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X