ULTIMA ORĂ! CC a admis cererea de suspendare a acțiunii legii de funcționare a Autorității Naționale de Integritate
Curtea Constituțională (CC) a admis, luni, 21 decembrie, cererea de suspendare a acțiunii Legii de funcționare a Autorității Naționale de Integritate (ANI) în urma sesizării depuse de deputatul fracțiunii Partidului Acțiunii și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco.
Curtea Constituțională a suspendat intrarea în vigoare a actului de modificare a legii ANI. Legea contestată vizează inclusiv competența ANI-ului și modul în care poate fi exercitată aceasta.
Anunțul a fost făcut de Înalta Curte printr-un comunicat de presă.
Amintim că deși Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a dat aviz negativ, deputații PSRM și cei din Pentru Moldova au votat în ședința plenară de miercuri, 16 decembrie, privind modificărea legislației referitoare la controlul averii și intereselor personale, în două lecturi.
Procesul de control al averii și al intereselor personale va putea fi efectuat în decursul a un an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. În prezent, termenul prevăzut de legislație este de 3 ani de la expirarea sau încetarea mandatului.
Potrivit proiectului, persoana care a fost supusă controlului va putea contesta actul de constatare nemijlocit în instanța judecătorească competentă pentru examinarea acțiunii în contencios administrativ. De asemenea, sancţiunea disciplinară va putea fi aplicată după rămânerea definitivă a actului de constatare, în condițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară.
De menționat că ANI a prezentat, joi, 10 decembrie, avizul negativ asupra proiectului. Instituția a mai adăugat că se „creează impresia că unii din semnatarii inițiativei legislative ar putea fi interesați în promovarea proiectului respectiv, pentru a le fi încetate procedurile de control iar în cazul altora – de a nu fi inițiate proceduri de control, admițând, în cazul dat și o eventuală încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese”.
„Autoritatea, prin avizul său a semnalat că, prin promovarea și eventuala adoptare a proiectului de lege, vor fi create condițiile necesare de deraiere de la scopul urmărit – Modificarea legislației în vederea perfecționării și fortificării mecanismului de control al averilor și intereselor, precum și a eficientizării activității Autorității Naționale de Integritate. Or, normele de modificare propuse vin în contradicție cu acest scop și compromite esențial intenția de fortificare instituțională, care, de fapt, ar trebui să asigure Autoritatea cu mecanismele legale necesare pentru asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor publice și de demnitate publică”, se arată într-un comunicat.
Comentarii