„Vor să înființeze scheme de produs bani”. Platforma DA anunță că a contestat la Curtea Constituțională încă 2 proiecte ale PSRM și Partidul Șor (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Politic / 21 decembrie, 2020, 15:15

Deputații Platformei DA au contestat la Curtea Constituționale două proiecte de lege aprobate de Parlament săptămâna trecută. Este vorba despre legea privind farmaciile mobile, cât și legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă, organizat luni, 21 decembrie.

„Legile au fost votate de majoritatea politică toxică din Parlament (…) Constatăm că majoritatea Dodon, Plahotniuc și Șor din Parlament țin R. Moldova ostatică unui regim mafiot, iar prin interpuși nu fac decât să compromită atât Parlamentul, cât și mai grav – Curtea Constituțională (…) Vor să instaureze oligarhia mafiei, iar R. Moldova se află la un pas de prăpastie (…) Toți cei care obligă opoziția să lupte pentru orice cuvânt din legile strâmbe adoptate, vor sa instituționalizeze și să instaureze dictatura mafiei și oligarhiei cu gulere albe. Republica Moldova se află din nou la marginea prapastiei”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Deputatul Liviu Vovc susține că prin deschiderea farmaciilor mobile, cel puțin, se încalcă regulile de păstrare a medicamentelor și sunt promovate medicamente contrafăcute.

„Prin deschiderea farmaciilor mobile se încalcă dreptul la protecția sănătății cetățenilor. În cazul altui proiect care va provoca majorarea prețurilor la medicamente și dispariția celor ieftine (nr.302) au fost falsificate acte la votarea proiectului în a doua lectură și, în acest context, a fost sesizată Procuratura Generală pentru fals în acte”, a menționat Vovc.

Dinu Plîngău s-a referit la legea cu privire la limbile vorbite, amintind că modificarea acesteia discriminează minoritățile naționale, descurajează populația să studieze limba de stat, contravine Constituției, implementarea acesteia este imposibilă nefiind allocate resurse din buget.

Deputatul Dinu Plângău a menționat că Platforma DA a trimis deja 5 sesizări la Curtea Constituțională și nu exclude că vor fi contestate și alte decizii care au fost aprobate de Parlament în seara zilei de miercuri, 16 decembrie.

„Este o acțiune țintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciștilor și prin dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific”. Opinia este exprimată de către comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care exprimă profundă îngrijorare față de conținutul legilor aprobate recent de către deputații din PSRM, Partidul „Șor” și câțiva deputați neafiliați cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică.

„Vor avea un impact foarte grav asupra sănătății populației”. Specialiștii din medicină critică modificările cu privire la activitatea farmaceutică

Limba rusă are statut special. Proiectul prin care acesteia îi este atribuit acest lucru, a fost votat miercuri în lectura a doua de către deputații socialiști și cei din Platforma parlamentară „Pro Moldova”, dar și câțiva neafiliați. Acest proiect a fost criticat dur de opoziție și experți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X