În timp ce zeci de țări au demarat vaccinarea anti-COVID, Moldova va trebui să mai aștepte încă 5 luni

Autor: , in Actualitate / Social / 22 decembrie, 2020, 08:44

În timp ce zeci de țări au demarat sau sunt pe cale să demareze, până la sfârșitul lunii mai, procesul de vaccinare anti-COVID, Republica Moldova nu o va face mai devreme de luna mai, au declarat responsabili din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) pentru Jurnal TV.

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, vaccinurile împotriva COVID – 19 nu pot ajunge mai devreme decât luna mai, întrucât, țara noastră este pe la sfârșitul listei de așteptare dintre cele 92 de state incluse în mecanismul COVAX. Pentru început, vor fi imunizați doar 20% dintre cetățeni. Ceilalți vor trebui să aștepte până când statul va avea posibilitate să cumpere și alte doze. Vaccinarea se va face la dorință, iar primii vor beneficia de preparat lucrătorii medicali, din domeniul educației, beneficiarii din centrele de plasament și persoanele trecute de 65 de ani, care suferă de boli cronice.

„De rând cu 92 de state, care vor primi gratuit vaccin contra COVID-19, pentru 20% din populație. Mai departe, vom vedea care va fi vaccinul de pe piață și țara singură va trebui să-și cumpere acest vaccin… Noi așteptăm, cel mai devreme posibil, este luna mai, când țara va primi primul lot de vaccin”, a declarat Anatol Melnic, șef de Secție la ANSP:

Conform planului național de imunizare, prioritate vor avea lucrătorii medicali, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, care suferă de boli cronice, beneficiarii din centrele de plasament, lucrătorii din domeniul educației, domeniul social și cei din cadrul instituțiilor de asigurare a securității.

„La noi sunt estimați ca să fie vaccinații în prima tranșă la 700 de mii de oameni, câte două doze, asta avem la un milion și 400 de mii de doze de vaccin. – De ce două doze? – Pentru că vaccinurile care sunt puse acum pe piață ele prevăd administrarea a două doze la un interval de 21 – 28 de zile. La toate vaccinurile este diferit”, a mai spus Melnic.

Încă 80% din populație va fi vaccinată în funcție de numărul dozelor rămase. Și așa va fi până când statul va avea posibilitate să cumpere lotul necesar de vaccin. Preparatul va fi administrat benevol și nu va putea fi găsit în farmacii.

Asta în timp ce țări precum Marea Britanie, SUA, Israel sau Arabia Saudită au demarat deja campaniile de vaccinare, iar la 27 decembrie imunizarea va începe și în toate statele Uniunii Europene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X