Fost președinte al CC, spune când pot avea loc alegerile parlamentare anticipate: „Teoretic, lucrurile sunt cât se poate de simple”

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 23 decembrie, 2020, 20:45 Etichete: , , , ,

Fostul președinte al Curții Constituționale și expertul în drept constituțional, Alexandru Tănase, susține că alegerile anticipate parlamentare vor avea loc, „teoretic”, peste cinci-șase luni de zile de la demisia Guvernului Chicu, dacă Parlamentul nu învestește mai devreme unul nou. Totodată, actualul Guvern rămâne în exercițiu până la învestire, indiferent de situație, a declarat Tănase în cadrul unui interviu la Radio Europa Liberă

„Din punct de vedere al prevederilor constituționale, lucrurile sunt cât se poate de simple. Există acel termen de 45 de zile, în care urmează să fie constituită o majoritate parlamentară, această majoritate urmează să fie formalizată, această majoritate formalizată urmează să desemneze un premier, pe care să-l propună președintelui Republicii Moldova, iar președintele are la dispoziție două posibilități: fie să accepte acel premier care este propus de majoritate, fie să-l respingă o singură dată, motivat, iar în cazul în care majoritatea constituită va decide să insiste pe aceeași candidatură, președintele va fi obligat să îl desemneze, a declarat expertul.

Totuși, acesta spune că legea nu prevede un mecanism adițional care ar asigura, într-un fel, obligarea președintelui republicii să execute ca și obligație constituțională, care, de facto, va putea să respingă și a doua candidatură, deoarece nu există nicio sancțiune.

„În mod normal, sigur că președintele ar trebui să țină cont de voința majorității parlamentare, dar în situația politică în care suntem noi astăzi, acest lucru nu știu cât de probabil este”, a adăugat Tănase.

Potrivit fostului președinte al CC, există termenul de 45 de zile, în care trebuie să fie învestit Guvernul și trebuie să aibă loc cel puțin două tentative de învestire a unui Guvern, dar termenul nu trebuie să depășească trei luni de zile.

„Dacă calculăm din ziua de astăzi trei luni de zile și după trei luni de zile nu va fi învestit un Guvern, președintele va avea dreptul să se adreseze la Curte pentru a constata circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului”, a spus expertul, menționând că din acel moment deja intră în vigoare prevederile Codului electoral, acele două luni de zile, după care urmează să aibă loc alegeri anticipate.

„Astfel noi vorbim de o perioadă de cinci-șase luni de zile când ar putea, teoretic, să aibă loc alegeri anticipate, bineînțeles, dacă Parlamentul nu va învesti un Guvern, nu este exclusă varianta că Maia Sandu va veni cu un candidat simpatic, care să fie sprijinit și de o majoritate non-socialistă în Parlament, și acest lucru este posibil, nu este exclus să fie votat un Guvern minoritar, și acest lucru nu este exclus. Scenarii sunt foarte multe, deoarece agenda este controlată de partidele cu o vocație majoritară, or în parlament noi avem la ora actuală, cred eu, o singură formațiune cu vocație majoritară, este vorba de PSRM plus Partidul Acțiune și Solidaritate și PPDA”, a declarat Tănase.

Totodată, Tănase a mai menționat că Guvernul Chicu rămâne în exercițiu până la învestirea noului Guvern, indiferent de situație, iar în eventualitatea unor alegeri anticipate, Guvernul Chicu va fi acel care va asigura petrecerea acestor alegeri și va fi în funcție până când se va constitui noul Parlament și va învesti un nou Guvern.

Amintim că prim-ministrul Ion Chicu și-a anunțat miercuri, 23 decembrie, demisia. Potrivit Constituției Republicii Moldova, în cazul demisiei premierului, demisionează întreg Guvernul. Discursul integral al lui Ion Chicu (VIDEO).

Precizăm că, demisia Guvernului a fost anunță cu câteva ore înainte ca în Parlament să fie dezbătută moțiunea de cenzură, dar și cu o zi înainte de învestirea Maiei Sandu în funcția de președintă.

Cu o reacție la demisia Guvernului Chicu a venit PAS care a reiterat că „actualul Parlament nu mai exprimă voinţa politică a alegătorilor”, iar demisia actualului cabinet de miniștri deschide calea constituțională, cea mai scurtă, spre dizolvarea Legislativului şi declanşarea alegerilor anticipate.

În acest context, și liderul Pro Moldova, Andrian Candu a venit cu o reacție, punctând că „Guvernul Chicu este istoria nefericită a țării”, iar președintele PDM, Pavel Filip, a criticat ultima ședință a cabinetului de miniștri desfășurată în seara zilei de ieri, 22 decembrie, acuzând că „acest guvern a decis să îi îndeplinească un ultim hatâr lui Șor”.

Guvernul Chicu a fost învestit la data de 14 noiembrie 2019. Pentru noul executiv au votat 62 de deputaţi socialişti şi democraţi. Atunci, în mare grabă, Igor Dodon l-a desemnat pe consilierul său Ion Chicu pentru funcţia de premier, după ce deputaţii socialişti au spus că susţin propunerea şefului statului de formare a unui guvern tehnocrat, iar negocierile cu blocul ACUM au eşuat.

Vezi și: (VIDEO) Când ar putea avea loc alegerile parlamentare anticipate? Calculele lui Dodon: „Anul viitor va fi foarte dificil”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X