Actualul Guvern și-a dat demisia. Discursul integral al lui Ion Chicu (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 decembrie, 2020, 12:40

Președintele în exericițiu, Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi, susțin un briefing de presă. Cabinetul de miniștri, în frunte cu premierul Ion Chicu, își va da demisia. Anunțul a fost făcut de prim-ministru, miercuri, 23 decembrie, în cadrul unui briefing de presă.

„Am discutat cu Igor Dodon și Zinaida Greceanii agrearea pașilor pentru dizolvarea Parlamentului. Acest obiectiv este unul prioritar pentru a readuce țara la normalitate și ca să permitem societății noastre să soluționeze problemele și să se dezvolte în continuare”, a declarat Chicu.

Oficialul susține că ședința de ieri a Guvernului a fost pentru aprobarea proiectelor necesare pentru ca țara noastră, începând cu 1 ianuarie 2021, să poată funcționa normal.

„Ședința a fost pentru a putea implementa legile bugetare anuale, dar și politica bugetar-fiscală. Ne-am îngrijit ca odată cu aceste hotărâri de Guvern să nu fie probleme în finantarea necesităților și problemelor primordiale ale statului. Consider că odată cu aprobarea acestor proiecte, sistemul de stat va putea funcționa: vor putea fi achitate salarii, pensii, plăți sociale, etc”, a comentat Ion Chicu.

Chicu afirmă că „este absolut necesar să ne concentrăm pe obiectivul major care este dizolvarea Parlamentului”.

„După cum cunoașteți, sunt doar două căi legale de a declanșa dizolvarea Parlamentului și alegerile parlamentare anticipate. Una din aceste căi este demisia Guvernului. În aceste condiții, am discutat astăzi, iar eu am propus și asta voi face, de a veni astăzi cu propunerea de demisie a prim-ministrului, respectiv și a Guvernului, astfel încât, această procedură să poată fi lansată cât mai curând posibil”, a continuat oficialul.

Ion Chicu a anunțat că astăzi ar urma să aibă o întrevedere cu președinta aleasă Maia Sandu.

„Vom discuta despre activitatea Guvernului în exercițiu mai departe, astfel încât, să poată fi asigurată funcționarea instituțiilor statului. Vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor care în acest an foarte dificial au manifestat înțelegere, au muncit, au contribuit ca R. Moldova să poată trece de această perioadă dificilă. Mulțumesc colegilor din instituțiile guvernamentale și publice. Mulțumesc deputaților din Parlament care la diferite etape au susținut acest Guvern”, a conchis Chicu.

Chicu a adus și mulțumiri personale și lui Igor Dodon și Zinaidei Greceanîi.

Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019.

Menționăm că mâine, 24 decembrie, va avea loc ceremonia de învestitură în funcția de președintă a Maiei Sandu. Evenimentul se va desfășura la Palatul Republicii. Dodon a anunțat că la ceremonie vor fi circa 240 de persoane.

(STOP CADRU) Igor Dodon alege culorile florilor pentru Maia Sandu: Poate și o coaliție o să fie la anul

Anterior, Igor Dodon a anunțat că va participa la ceremonia de învestire a președintei alese, Maia Sandu, menționând că a primit invitația.

Cum au fost împărțiți cei 560.000 de lei la Președinție. La sfârșit de mandat, Dodon a primit indemnizație unică 39.000 de lei

Fostul președinte al Republicii Moldova și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, este unica persoană care a anunțat public că deși a fost invitat la ceremonia de învestitură în funcţie a Maiei Sandu, a decis să nu accepte invitaţia.

Voronin explică de ce nu va participa la învestirea în funcție a Maiei Sandu, deși a fost invitat (VIDEO)

Ulterior, deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, l-a criticat dur pe Vladimir Voronin. Nantoi susține că Voronin nu poate înghiți invidia și îl îndeamnă să se bucure că nu a ajuns la pușcărie.

„Bucură-te că n-ai ajuns la pușcărie”. Nantoi, reacție dură la refuzul lui Voronin de a participa la învestirea în funcție a Maiei Sandu

CNESP a dispus ca ceremonia de învestitură a Maiei Sandu, planificată pentru data de 24 decembrie 2020, în incinta Palatului Republicii, să fie desfășurată cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19.

Ceremonia va dura cel mult 2 ore, iar numărul participaților va fi de cel mult 250 de persoane.

Organizatorii ceremoniei trebuie să întocmească lista de evidență epidemiologică a participanților la eveniment după modelul stabilit și să o prezinte organelor abilitate. De asemenea, vor asigura termometria fiecărui participant la ceremonie la intrare în clădire.

Persoanele cu temperatura corpului mai mare de 37,5 grade Celsius nu vor fi admise la ceremonie.

„O altă măsură prevede asigurarea accesului strict cu măști de protecție a participanților la ceremonie și monitorizarea purtării corecte a măștilor pe toată durata ceremoniei. Participanții vor trebui să respecte distanța fizică de 1,5 metri. În același timp și scaunele sau fotoliile vor fi amplasate în sala festivă la o distanță de 1,5 metri în față, spate și lateral. Totodată, în locurile vizibile la intrare, pe holuri, în grupurile sanitare, la vestiare și în sala festivă a Palatului Republicii vor fi puse la dispoziție substanțe dezinfectante pe bază de alcool”, se menționează în documentul CNESP.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X