Rusia salută votarea legii privind funcționarea limbii ruse și avertizează UE și România să nu se implice în treburile interne ale R. Moldova

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 24 decembrie, 2020, 16:12 Etichete: , , ,

Reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că revenirea la statutul de limbă de comunicare interetnică a limbii ruse are o mare importanță pentru stabilitatea Moldovei și a criticat, în acest context, declarațiile reprezentanților UE și ai României, acuzându-i de „interferențe în treburile interne ale statului suveran moldovenesc”, transmite agenția de presă TASS

În opinia diplomatei, limba rusă, „într-o oarecare măsură”, este utilizată de 80% din populația țării, inclusiv etnici ruși, moldoveni, ucraineni, găgăuzi, evrei și reprezentanți ai altor naționalități.

Aceasta a subliniat că „cererea pentru limba rusă nu a scăzut”, în ciuda faptului că în 2018 limba rusă a fost privată de statutul de limbă de comunicare interetnică, iar accesul produselor media în limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova a fost limitat.

Zaharova a atras atenția asupra declarațiilor reprezentanților Uniunii Europene și ale României cu privire la ultimele decizii aprobate de Parlament: „Mai întâi, reprezentantul oficial al UE la Bruxelles au declarat că proiectele au fost aprobate „ în grabă și netransparență”, iar votarea a avut loc„ fără respectarea procedurilor parlamentare necesare”cu sprijinul „persoanelor implicate în acte de corupție, apoi reprezentantul UE la Chișinău a criticat parlamentarii moldoveni sugerând că asta ar putea afecta relația Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional, ca ulterior, Ministerul român de Externe să spună că asta „afectează negativ dezvoltarea Moldovei, stabilitatea financiară și autoritatea internațională a acesteia”, a declarat aceasta.

În acest context, reprezentanta ministerului rus de externe a făcut un apel la partenerii occidentali „să renunțe la politica dublelor standarde, la impunerea unor decizii politice favorabile în detrimentul intereselor cetățenilor moldoveni și să intervină  în treburile interne ale statului suveran moldovenesc”.

Citește și: „E un pericol iminent”. Raportul CNA privind proiectul de lege care ar oferi un statut special limbirii ruse în R. Moldova

La ședința Parlamentului din 16 decembrie, la miezul nopții și pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, deputații PSRM și Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Șor, au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală.

Proiectul elaborat de socialiști prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Mai mult decât atât, la articolul 4, legea va obliga organele puterii de stat să traducă în limba rusă, la solicitare, documentele adoptate.

În plus, instituțiile de stat vor fi obligate să primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X