Boris Gîlca: Vaccinul este necesar inclusiv pentru cei care au fost infectați cu COVID-19. Când va începe vaccinarea în R. Moldova

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 26 decembrie, 2020, 14:46 Etichete: , , ,

În timp ce în țările membre UE, inclusiv România, vaccinarea împotriva COVID-19 demarează de duminică, 27 decembrie, în Republica Moldova primele doze ar putea ajunge în maxim trei luni de zile, iar procesul de vaccinare ar putea începe cel târziu în toamna anului 2021, susține șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate (DGAS) a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca.

„După o lungă (scurtă) perioadă de incertitudine, omenirea începe a prelua controlul asupra infectiei cu coronavirus prin vaccinare. (…) „Cred că în maxim trei luni primele doze de vaccin vor ajunge și în Republica Moldova, iar maxim din toamna 2021 am putea demara un program național accesibil de vaccinare”, a scris Boris Gîlca pe pagina sa de Facebook. 

Gîlcă, care este și conferențiar universitare la USMF, susține că vaccinările sunt necesare pentru toată populația, inclusiv pentru cei care au fost infectați cu COVID-19: „Pentru imunitate colectivă ar trebui să vaccinăm cel puțin 70% din populație, asta înseamnă, la modul ideal, o necesitate de circa 1,5 milioane de doze”.

Medicul a declarat că Republica Moldova trebuie să se asigure cu vaccinuri conforme din toate sursele și de la toți producătorii validați.

„La prima etapa vaccinul va ajunge de la GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizați) prin platforma COVAX în cooperare cu OMS și UNICEF (până la 20% de vaccinuri gratuite). O anumită cantitate va fi donată Republicii Moldova de România (din cantitatea parvenită României de la UE). Restul dozelor trebuie să le procurăm – gradual, în cantități mici, de la orice producător eligibil și la care Republica Moldova va avea acces, prin comunicare eficientă la nivel interguvernamental, pledoarie diplomatică și asigurare de parteneriate strategice”, a declarat șeful adjunct al DGAS. 

Boris Gâlcă a adăugat că până la acoperirea vaccinală de minim 70% din populație, cetățenii trebuie, în continuare, să poarte obligatoriu și corect masca de protecție, să asigure de distanța fizică și socială, să se spele cât mai des pe mâini, iar sărbătorile să le celebreze acasă în familie.

De menționat că Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Viorica Dumbrăveanu, a declarat că primul lot de vaccin împotriva COVID-19 ar putea ajunge în Republica Moldova la sfârșitul lunii ianuarie 2021.

Țări precum Marea Britanie, SUA, Israel sau Arabia Saudită au demarat deja campaniile de vaccinare, iar la 27 decembrie imunizarea va începe și în toate statele Uniunii Europene, Republica Moldova nu o va face mai devreme de luna mai, au declarat responsabili din cadrul Agenției Naționale.

Anterior, Igor Dodon a promis că vaccinul rusesc anti-COVID ar urma să ajungă în Republica Moldova, în cantitate de câteva sute de mii de doze.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X