La două zile de la învestire, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful SIS, Alexandr Esaulenco

Autor: , in Actualitate / Politic / 26 decembrie, 2020, 15:50 Etichete: ,

La două zile de la învestirea în funcție, președinta Maia Sandu a avut sâmbătă, 26 decembrie, prima întrevedere cu șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco. 

În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat despre situația actuală din Republica Moldova și despre riscurile la adresa securității statului.

Potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale, șefa statului și-a reiterat poziția în calitate de președinte în legătură cu lupta împotriva corupției și consolidarea instituțiilor statului pentru a asigura securitatea națională.

„Cetățenii așteaptă ca instituțiile statului să lucreze în interesul oamenilor și să se ghideze în activitatea lor de lege”, a declarat Maia Sandu.

De menționat că SIS a fost transferat din subordinea președintelui în cea a Parlamentului prin decretul prezidențial al fostului șef de stat, Igor Dodon. la data de 7 decembrie, când a fost publicată în monitorul oficial, chiar dacă magistrații Curții Constituționale (CC) au suspendat legea până la soluționarea în fond a cauzei.

Legea a fost votată de Parlament în ședința din 3 decembrie, care s-a petrecut cu multă tensiune, proteste, îmbrânceli și fluierături. Tot atunci, deputații PSRM – Pentru Moldova au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte controversate și activ contestate de opoziție, fără a fi examinate corespunzător de către parlamentari, ceea ce a atras mai multe atenționări din partea partenerilor europeni.

Legea contestată are ca efect excluderea competenței președintelui Republicii Moldova de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X