Londra publică textul acordului comercial post-Brexit încheiat cu Bruxellesul cu cinci zile înaintea divorţului definitiv

Autor: , in Externe / 26 decembrie, 2020, 16:37 Etichete: , ,

Marea Britanie a publicat sâmbătă textul acordului comercial încheiat cu Uniunea Europeană, cu cinci zile înainte de divorţul definitiv, care marchează cea mai importantă schimbare în politica externă britanică din ultimele decenii, relatează Reuters, citat de News.ro

Documentul conţine un acord comercial de 1.246 de pagini şi dispoziţii cu privire la energia nucleară, schimbul de informaţii clasificate şi o serie de declaraţii comune.

Uniunea şi regatul au încheiat joi, în Ajunul Crăciunului, un acord cu privire la viitoarele lor relaţii comerciale, la patru ani şi jumătate de la referendumul din iunie 2016, în care britanicii au ales Brexitul.

Acordul permite evitarea, la 31 decembrie, la ora 23.00 GMT (vineri, 1.00, ora României), a unui epilog haotic al foiletonului furtunos al divorţului regatului cu Uniunea, care a pus la grea încercare unitatea europeană fondată pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial.

Acordul urmează să permită accesul – fără cote şi taxe vamale – regatului pe piaţa unică europeană de 450 de milioane de consumatori, însă nu împiedică perturbări şi efecte economice nedorite de ragt şi Cei 27.

Comerţul şi investiţiile necesită condiţii „echitabile în vederea unei concurenţe deschise şi loiale”, se arată în mod explicit în document.

În privinţa serviciilor financiare – motorul economiei britanice -, părţile se angajează „să creeze o atmosferă favorabilă dezvoltării comerţului şi investiţiilor”.

Tratatul conţine numeroase anexe detaliate cu reglementări privind originea produselor, pescuitul, comerţul cu vin, medicamente, substanţe chimice şi cooperarea în privinţa datelor din domeniul securităţii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X