Un deputat PAS semnalează pericolele unor modificări la legea tutunului, promovate de Sîrbu și Andronachi: Vizează dispozitivele electronice

Autor: , in Politic / Social / 28 decembrie, 2020, 14:24

Deputatul Radu Marian susține că un amendament la legea privind controlul tutunului, votat la 16 decembrie de către Parlament și propus de deputații Vladimir Andronachi și Sergiu Sîrbu, ar veni cu grave probleme pentru sănătatea publică. El se referă la prevederile privind comerțul țigărilor electronice.

„La legea privind controlul tutunului, articolul 23 (alineatul 1, litera a), se majorează de la 20mg la 72 mg limita de cantității de nicotină care se poate conține în 1ml de lichid în țigaretele electronice. Asta înseamnă că în Moldova ar putea apărea țigări electronice cu nivel al nicotinei de 3 ori mai mare decât normele naționale și europene admise și vor pune în pericol, la modul cel mai practic, viața copiilor și tinerilor”, susține Marian.

El se referă și la un scandal provocat în SUA de acest tip de țigări, în condițiile în care „aproape 70 tineri au murit din cauza bolii pulmonare VAPI (Vaping-associated pulmonary injury), cauzate de aceste dispozitive de fumat electronic”.

„Ca urmare, mai multe state și orașe din SUA au interzis comercializarea acestor produse, iar autoritățile federale au lansat o investigație penală împotriva companiei care comercializează produsele. În prezent, există aproape 60 de procese de judecată în SUA intentate împotriva acestor produse, din cauza daunelor aduse sănătății, deceselor, dependenței create și modului periculos prin care acestea sunt promovate în rândul copiilor. Amintesc că țigările electronice cu nivel atât de mare de tutun sunt interzise în UE.
Un studiu efectuat de GYTS (Global Youth Tobacco Survey) arată că 12,7% dintre elevii din Moldova (16,8% dintre băieți și 8,4% dintre fete) folosesc țigări electronice și sunt cei mai vulnerabili în fața acestor produse dăunătoare care urmează să apară pe piața. Zeci de mii copii supuși unui mare pericol, doar pentru ca acești flăcăi din Parlament să mai facă niște bani”, a mai menționat Marian.

Potrivit lui Marian, „Sîrbu și Andronachi au mai adăugat un amendament prin care elimină restricțiile de promovare în spațiul public pentru aceste dispozitive nocive”.

„În aceste condiții, solicit imediat Ministerului Sănătății și Agenției Naționale de Sănătate publică să vină cu o poziție cu privire la aceste modificări și să refuze oferirea avizelor sanitare pentru aceste produse”, a mai menționat Marian.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X